Saturday, June 18, 2011

Pruudita pulmad


Võru Teataja 18. juuni 1931
Pruudita pulmad.
Peigmees otsis politseiga pruuti ja oma kraami, mis pruudile antud. Pulmapeost ei võtnud pruut isiklikult osa, vaid jooksis teise kaenlasse.
Pühapäeval pidi Vaabina vallas elutsev Ella A-n tanu alla saama. Ta laulatus Sangaste elanik S. A-r’ega pidi olema Valgas. Pulmapeo vastu valmistati hoolega, tapeti loomi, pruuliti õlut ja kutsuti külalisi. Pulmad pidid olema peigmehe man Sangastes. Asjale tuli vahele aga suur takistus. Nimelt põgenes pruut laupäeva hommikul kl. 3 ajal kodust. Teda otsiti, end asjata. Pruudi vennal ei jäänud muud üle, kui peigmehele sõna viia Ella saladuslikust kadumisest. Südamepõhjani löödud peigmees tuli kiires korras Vaabinasse, otsis kah oma kallikest, kuid asjata. Siis saadi teada, et pruut olla Antsla elanik E.Z-ga Vana-Antsla valda Kauksi tallu lipsanud. Vahepeal oli peigmees asjast ka politseid informeerinud, ning koos politseiga sõideti Vana-Antslasse. Nimetatud kohal leitigi tagaotsitav pruut, kuid säälgi põgenes ta peigmehe eest metsa, nii et peigmees isegi oma kraami, mis ta pruudile oli andnud, kätte ei saanud, kuigi seda politsei kaasabil lootis saada.
Pettunud peigmehel ei jäänud muud üle, kui laulatusele minekust lõplikult loobuda ja koju sõita. Vahepääl oli aga hulk pulmalisi Sangastesse kokku tulnud. Ja vaatamata sellele, et pruuti majas polnud, peeti pulmad maha. Söödi-joodi teisipäevani.
Teostamata jäi aga Ella A. ja S. A. kiriklik laulatus Valgas, sest vahepääl põgenes pruut veelgi kaugemale – Tallinnasse, kus ta praegugi olla.
Mis põhjustel kogu see jant sündis, on teadmata.

No comments: