Wednesday, June 29, 2011

Kõige vanem Urvaste uudis, mille olen leidnud! Maarahva Nädala-leht 29. juuni 1821



Maarahva Nädala-Leht 29. juuni 1821
Urvaste Kihelkonnas, Vabbina vallas surri minneval Aprili kuul Undruse Tomas, kes ühhe veike veski peal, mis selle mõisa pärralt on, möldriks olli. Sesamma andis minneval suvel Kihelkonna õppetaja kätte 300 Rubl. p. r. et sedda altari ehtimise tarbeks prukida, õmmetige selle palvega, et temma elloeal, tedda mitte nimmitada. Murretseti siis veel alles temma ello pävil kaks lühtrid altari laua peale, mis 160 Rubl. maksid, ning kelle peale nüüd kaddunud innimese nimmi saab sisse leigatama. Mis veel rahast järrelejänud, selle eest muretsetakse eddespiddi parrajaid altari ehtid.
Nenda on seesama hea innimene omma Jummala melepärralise anniga, head tähte andnud, ja omma nimme seal kihhelkonnas kõige tulleva põlve mällestatavaks jätnud. Temma olli kaks kõrd naest võtnud, agga ei olnud temmal lapsi; olli põdeja inimene; ellas tassatselt, ja korjas ennesele kaunist varra omma linnopu aiast, ning omma vilja kauplemisega. Mis järrele jättis, sennest teggi jaggu kirrikule, omma õe lastele, ja omma ellatanud leskele.
On ka nüüd Urvaste kihhelkonnas Piibliselts sündimas, mis 12nemal Mail, mis on tõine ristipäev, essimest kõrda Urvaste kirrikust Piibli pühha saab piddama.

No comments: