Tuesday, June 7, 2011

Kirjandus. Seltsielu. Segasõnumed.


Olevik 7. juuni 1891
Kirjandus. Seltsielu. Segasõnumid.
mm. Urvastest. Meie kihelkonnas on nüüd kaks kainuse seltsi kinnitatud. Veenus Liinamäe vallas lõunapool kihelkonna ääres, ja Koit kihelkonna põhjapiirel, vastu Otepää kihelkonda. Veenuse avamise pidu oli 15. mail, Keisri herra kroonimise pühal.
-. Urvaste mõisas on ennast üks noormees maha lasknud, enne on ta aga ühele tüdrukule nii päha löönud, et selle elu praegu kaalu pääl seisab. Mis asi teda sarnast koledat tegu tegema sundinud, on teadmata. Juba varemalt on ta teda mitu korda ähvardanud ja löönudki.
-. mm. 23 ,mail maeti Urvastes üht K. valla elatanud vana piigat, kellest kõik teadsivad, et ta verivaene oli. Tast ei ol- enam midagi tegijat, siiski pidas mõni teda armu pärast korteris ja toitiski teda armu pärast. Tema suremist ei näinud keegi, sauna nurgast leiti ta, vast paar päeva pärast suremist selles olekus. Igaüks kahetses vaest armetut inimest. Pärast tema surma leidis aga ta vend, ainus lähem sugulane, ligi sada rubla lõnga keradesse ja muude umbsete kohtadesse ära peidetud. Õnnetuseks oli üks osa sellest paberi rahast ju pudev ja langes puutumisel põrmuks, teine osa viidi Tartu panka, kust kahe kuu pärast raha vastu lubati anda, aga umbes pool selle hinnast.

No comments: