Monday, March 21, 2011

Ja ikka see seltside purelemine

Võru Teataja 21. märts 1931
Arusaamatus Urvastes.
Teise seltsimaja ehitamiseks pole mingit mõtet.
18. märtsil oli Urvaste vallavolikogu koos, kus muu hulgas päevakorras oli uue koolimaja ehitamise küsimus, kuna ehituse läbiviimiseks juba tegelik töö käimas. Kõige suuremat imestust on kutsunud esile asjaolu, et nagu üle öö on teatud osa volikogu liikmeid tulnud omapärasele mõttele, et on tarvis valla poolt ehitada uue koolimaja juurde n.n. rahvamaja. Et E.N. liit „Siirius“ kui kohalik haridussihiline organisatsioon juba Urvaste otstarbeks rahvamaja on ehitanud, siis oleks uuesti kavatsetav rahvamaja koolimaja juures teine selletaoline Urvastes. Nõnda siis kaks rahvamaja. Kui aga arvesse võtta, et Urvastes ainult 1500 hinge hääleõiguslikke inimisi, siis võib iga mõtleja inimene arusaamisele tulla, et teise rahvamaja järele Urvastes küll vähematki vajadust ei või olla ja hää on kui, vald jõuab üheainsamagi üleval pidada oma publikuga. Aga milleks siis nüüd kaks selletaolist maja?
Vaadake, see on sootuks teine küsimus, milleks see „teine rahvamaja“ mõningate volikogu liikmete mõttes tarvilik on.
See on nõndanimetatud teatud volikogu liikmetejärjekorraline katse, kes kuuluvad Urvaste rahvaharidusseltsi ringkonda ja siis ei ole ju midagi imestada, kui need inimesed püüavad volikogu kaudu oma tahtmisi teostada „enese hoolealuse hälli ehitamiseks“!
Tõepoolest on ju väga loomulik, et Urvaste rahvaharidusseltsil (sellest ajast, kui viimane liit „Siiriusega“ jonnakalt keeldus ühinemast) nüüd seisukord väga kitsaks läinud ja seda rohkem, et „Siirius“ on suutnud omale rahvamaja ehitada, ning haridusselts nõnda ütelda alla on jäänud.
Et nüüd jonnakale rahvaharidusseltsile valla kulul ulualust ehitama hakatakse, kuna teine organisatsioon seda ise omal jõul teostama on pidanud, siis peaks kindel olema, et Urvaste valla kodanikkude selle vastu vaidlemine siin tingimata kindel on, seda rohkem, et rahvamaja „Siirius“ ka enam vähem just keset valda neljale maantee harule ehitatud on, ning kõigile kättesaadavas kohas.
Loodetavasti ei tegutseta siin uisapäisa ja ei tooda valla üldhuvisid ohvriks Urvaste seltskondliste organisatsioonide tülitsemisele.
Koolimaja ehitus on vajalik, see tuleb vajaduse kohaselt teha. Seltsidel aga jääb jõudu oma saatust määrata ja kes ei jõua, seda ei jõua ka Urvaste vald oma turjal kanda.

No comments: