Saturday, March 5, 2011

Ühte koma teist Uue-Antslast

Võru Teataja 5. märts 1921
Vana-Antslast.
Pühapäeval 20 dal veebr. algasid Uue-Antsla Kuldre koolimaja ruumides Hariduse Seltsi poolt korraldatud kursused spordi alal. Ettelugemisi pidas Haridusministeeriumi spordi instruktor Saar. Kuulajate arv oli suur. Pärast teoreetilisi ettelugemisi, hakati kanditaate üles kirjutama, kes praktiliselt spordist osavõtta soovivad. Ülesandsid 38 meesterahvast ja 5 naisterahvast. Et osavõtjate arv loodetavasti veel suurenema saab, aga sarnase hulga harjutuste jaoks kohased suured ruumid puuduvad, esines herra instruktor ettepanekuga: osavõtjate grupped kolme jakku jagada.
Lõpuks peeti läbirääkimisi, kuidas kõige parem ja kohasem oleks spordi harjutusi teha.
Instruktor tegi ettepaneku, et spordi tarvis oleks muretseda sellekohased spordi riided. Et riiete muretsemine väga kulurikas tuleb ja paljudele sellega spordist osavõtmise võimatuks saab, jäädi otsuse juure: ilmuda, nagu kellelgi võimalik on.
See on siis kursustest kolmas, mis seltsi korraldusel toime pandud. Varsti, peale selle kursuse lõppu korraldatakse põllutöö kursus, mida põllumehed suur eigatsusega ootavad. –rg.

Nagu ennemalt kuulsime, puuduvad kohalikul Hariduse seltsil ruumid pidude, samuti ka muude seltsi ettevõtete tarvis. Et seltsi laialisemat tegevust tulevikus võimaldada, pööras seltsi eestseisus metsade peavalitsuse poole palvega, et seltsile kohase seltsimaja ehituseks materjali lubada alandatud hinnaga. Metsade peavalitsus arvas seltsimaja ehituse tarviliku olevat ja teatas Sõmmerpalu metskonna ülema kaudu, et seltsil tuleks tarvilised andmed saata palkide, lattide suuruse ja rohkuse kohta. Materjal antakse Piirivariku metsast alandatud hinnaga.
Oleks küll väga soovitav, kui selts maja ehitamise mõtte teostaks, kas laenu abil ehk muidu kuidagi viisi.
Siis oleks meil oma seltsimaja, kus igal ajal hea kokku tulla, kursuseid korraldada, pidusid pidada jne. Liige

18-dal veebr. jäi ära loodetav Uue-Antsla mõisa riigi maa planeeritud kruntide peakanditaatide ülesseadmine Antsla ringkonna riigimaade valitseja telefonogrammi põhjal. Juba vara hommikul oli vallamajas näha palju võõraid. Isegi kaugematest kodumaa nurkadest, nagu Petserist, Tartumaalt, olid sõdurid olid ja eraisikudki tulnud lootusega, Uue-Antsla mõisast maad saada. Teade, et maajagamine 2 se märtsi peale edasi lükatud, sünnitas suure meelehärma. Esmalt ei tahetud uskuda, aga kui sellekohane leht seinale üles löödi, läksid kõik minema, kirudes valitsust.
Üleüldse tekib küsimus, kas kõigi maatahtjate soovid Uue-Antsla mõisast maad saada saavad rahuldatud, sest kruntisid on ümber saja, kuna sissetulnud palvekirjade arv üle pooleteise saja ulatab – olgugi et nende seast mitte kõik maad harida ei jõua ega soovigi. –rg.

Suurt ärevust ja meelepaha sünnitavad tulude teadaandelehed, millede täitmine kohalikul rahval üle mõistuse käib. Otsitakse oskajaid, kes lehed ära täidaks ja peetakse nõu, kuidas hästi valetada saaks, et arvatavast suurest tulumaksust lahti saada.

No comments: