Monday, March 14, 2011

Kirjaoskamatu mehe allkiri vekslil

Elu 14. märts 1931
Võltsimine Urvastes
Kirjaoskamatu mehe allkiri vekslil. Süüdistuse kohta käib juurdlus.
Urvaste, 13. märtsil. Hiljuti kirjutas üles Urvaste rajooni konstaabel Eesti koguduste panga Tartu osakonna nõudel Urvaste vallas Truuta asunduses asunik Jaan Käisi vallasvara ja pani selle aresti all, panga võla katteks. Sissenõudmine sündis protestitud veksli alusel, mis oli välja antud Jaan Käisi poolt Eesti koguduste kindlustusseltsi agendi Mihail Kuropatkin’ile kinnituspreemia katteks hoonete tulevastu kindlustamise alal.
Käis teadasaades, kelle ülesandel nõudmine sünnib, oli asjast eriliselt huvitatud, sest tema teada pole ta oma hooneid kunagi selles seltsis tulevastu kindlustanud. Küll käinud aga Kuropatkin kord temale seda rääkimas. Sellepärast huvitas teda ka veksel ning palus seda lähemalt näha. Vekslil seisis selgelt allkiri Jaan Käis. Käis oleks vast rõõmus olnud oma allkirja üle, kui tema ise sarnaselt kirjutada mõistaks, kuid asjaolu, et ta ise täiesti kirjaoskamatu ja tema allkiri vekslil võltsitud, mille järel tal maksta tuleb, ei anna põhjust rõõmustamiseks.
Käisi avalduse kohaselt jäeti esialgu võla sissenõudmine seisma ja säeti kokku protokoll, mille järele ta Kuropatkini oma allkirja vekslile järeltegemises, võltsimises süüdistab. Muidugi selgitab edaspidine juurdlus, kuidas või mis kombel kirjaoskamatu allkiri vekslile sattus.

No comments: