Thursday, July 1, 2010

Suur pahandus välgumihklist

Võru Teataja 1.juuli 1930
Mitme miljoniline tulekahju Uue-Antslas.
Kahekordne elumaja, kauplus ühes kaubaga ja hulk majakraami põles ära.
Omanik sai rahakapi päästmisel vigastada.
Konstaabel põgenes redeliga põleva maja teiselt korralt.
Läinud nädala reede õhtul kella 5 paigu viibis pääle teiste Uue-Antsla vallas Kuldrel asuvad Kristjan Taali kaupluses ka Eduard Länik. Välgumihklist tuletõmbamisel süttis see üleliigse bensiini hulga tõttu põlema, mille pärast Ed. Länik tulemasina põrandale viskas. Kuna põrandal mitmesugust tuldvõtvat kraami oli, võttis see tuld ja peagi oli kogu poeruum leekides. Kahekordne puust elumaja, kui ka sääl sees asuv kauplus, mõlemad Kr. Taali omad, põlesid maani maha. Ühtlasi jäi tulle kohaliku konstaabli A. Tuvikese toakraam.
Konstaabel Tuvikene, kelle korter teisel korral, sai ainult redeliga veel aknast põgeneda.
Ärapõlenud hoone väärtust hindab omanik 10.000 krooni, poe kaupa 90.000 krooni pääle. Kr. Taali muud vara hukkus tules ligi 3000 kr. väärtuses. Tulle jäi ka konstaabli arhiiv, kuna täitmata paberid päästa suudeti.
Tulekahju ajal katsus omanik Kr. Taal rahakappi päästa, kuid see ei õnnestunud. Kr. Taal sai käest tulehaavade läbi vigastada. Põlenud varandusest oli maja kinnitatud „Eestis“ 7000 kr. eest, poe kraam 5000 ja toakraam 1500 kr. eest. Konstaabel Tuvikese vara oli „Lloidis“ 2135 kr. eest kindlustatud.
Kogu tulekahju ajal suudeti päästa ainult 419 kr. eest varandust, muu kõik hävines tules.
Omanik kedagi ei süüdista, kuna siin on tegemist õnnetu juhusega.

No comments: