Thursday, July 8, 2010

Kummaline konflikt kirikus

Võru Teataja 8. juuli 1930
Kurbmäng Urvaste leeritoas.
Sangaste Juss jäi jumala armust ilma.
Pühapäeval oli Urvaste kirikus eraleer, kus esimest korda jumalaarmu said koguduse liikmete nooblimad võsud, nagu kooliõpilased ja teised, kel rohkem „inteljentsi“. Sinna leeri läks alguses ka kurikuulus Sangaste Juss (originaalis) õige priinimega.
Et Juss end haritud inimeseks pidas, siiski võeti ta eksamiga vastu nõuti 7 käsku ja lastud väitekiri kaitsta teemile ärakadunud pojast. Tulemus oli see, et Juss sooritas eksami cum laude
Kuid ülenädala leeris käinud, tuli Jussil põhimõttelisi lahkuminekuid õpetajaga – Juss tõi esile niisuguseid poliitilisi seisukohti, et õpetaja arvamisele tuli, et sarnast meest leeritada ei või. Õpetaja poolt olid leeritüdrukut, sest Juss ei näinud sugugi kavaleeri moodu välja – ta kandis pikki juukseid nagu Eeva paradiisi aias ja oli väga hoolimata tüdrukute vastu.
Poisid aga olid Jussi poolt. Siis kujuneski see asi nii välja, et õpetaja ajab Jussi koju, kuid Juss istub rahulikult edasi ega mõtlegi minna.
Lõpuks pidi Juss siiski järele andma, sest õpetaja pööras kohaliku konstaabli poole, kes Jussi koju, Sangastesse saatis.
Pühapäevasel leeripühal puudus altari eest Juss, kuigi tal leeri ülikond valmis oli ja leeripeolisedki kutsutud.

No comments: