Friday, July 23, 2010

Kombainid teevad suure töö

Töörahva Elu 24. juuli 1960
Kombainid teevad suure töö
Kuigi heinategu püsib praegu alles haripunktis, on Kuldre kolhoosis mõeldud juba viljakoristusele. Praeguste ilmastikutingimuste juures võib eeldada juba käesoleva kuu lõpupäevil rukkipõllule minekut.
Peamine tähelepanu on nüüd kombainide remondi lõpetamisel, kuivatite remondil, aitade ettevalmistamisel uudsevilja vastuvõtuks ja viljakottide muretsemisel. Kombainide remondi teevad põhiliselt kombainerid ise koos abidega. Kombainerid ja abid määrati igale kombainile juba juuni keskpaiku, peale kevadkülvi lõpetamist, sest enamik neist töötas kevadel teise vahetuse traktoristina. Remondi lõpetamist on siiani pidurdanud peamiselt mõned eosade puudumine remondi- ja tehnikajaama ladudes.
Üldse on Kuldre kolhoosil koristada teravilja enam kui 510 ha-lt, sellest taliteravilja üle 260 ha. See kõik koristatakse kombainidega. Neid on meil neli. Seega hakkab igas brigaadis põhiliselt töötama üks kombain, kusjuures vajaduse korral suunatakse 3. ja 4. brigaadist kombainid appi 1. ja 2. brigaadi, kus koristuspinnad on suuremad. Kui planeerida igale kombainile keskmiseks tööjõudluseks 5 ha päevas, sealhulgas arvestades ka remondist ja ilmastikust tingitud seisakuid, võib kindel olla, et lõpetame teravilja koristamise õigeaegselt. Loodame toime tulla hobu-niidumasinate abita.
Suur tähtsus kombainide töö ja üldse viljakoristuse häireteta kulgemises on viljakuivatitel. Neid on kolhoosis 12, neist üks kiirkuivati. Juhatus määras igale kuivatile viljakuivataja ja remonditegija-pottsepa, kes koos brigadiriga tegid kindlaks iga kuivati remondivajaduse. Kiirkuivati remontimine tehti ülesandeks kolhoosi mehhaanikule. Kuivatite remont otsustati lõpetada 25. juuliks.
Olemasolevad laod suurt remonti ei vaja. Neid puhastavad ja desinfitseerivad laomehed ise. Et kolhoosil on veel praegu ladudes hulgaliselt söödateravilja, siis jahvatame selle kiiresti, et uudsevilja vastuvõtuks oleksid laod tühjad.
Vähe on meil praegu viljakotte. Kui kotte vajalikul hulgal osta ei saa, siis laseme neid riide saamisel valmistada kohapeal.
A.LEPIK
Kuldre kolhoosi agronoom

No comments: