Saturday, July 3, 2010

Hahaa, huvitav retk!

Võru Teataja 3. juuli 1930
Ränduri märkmeid kahest Antslast.
Vana-Antsla on rikas. Koobas täis luukeresid. Vaabina Vahimägi. Kuldre puuder ja mink.
Vana Jumal on nähtavasti väga helde olnud mägede sünnitamisel Võrumaale. Heldusest on langenud ka V. Antslale, mägikuplite näol. Eriti V. Antsla Tsoorupoolne nurk on rikas küngastest, üks püstem, kõrgem ja suurem teisest. Kuigi mäed peaaegu üksteisest kinni, on põllumaa siin küllaltki hää ja viljakandev. Rahvas aga lahke ja võõrastevastuvõtlik. Eriti Antsla näitsikud. Joodetakse ja söödetakse kui kavaleri ja väimeespoega kunagi. Sääljuures seletatakse aga üht-teist maja „virtsahvtist“, kõnnitatakse sind põlenud piimavabriku varemeid vaatama, nagu tahetakse ütelda: Antsla on rikas. Ja seda küll: neidude ja mägede poolest. Ka muinasajalooliselt on Vana-Antsla tähtis. Siit on leitud rida vanaaegseid esemeid – sõjariistu ja lugemata arv rahasi jne. Räägitakse kindlasti ühest maa-alusest urkast, milline kusagil ühe talu õue lähedal asuvat. Kord püüdnud küll asjast huvitatud nooredmehed kaevamisi ette võtta, kuid talu omanik keelanud kategooriliselt ära ja vedanud kogunisti leiduvasse sissepääsu avausse kive. Räägitakse, et mees kartnud pahade vaimude kättemaksu. Oletatakse, et kelder täitis vanal ajal piinamiskoha aset ja see üleni täidetud olevat luukeredega.
Meile, minule ja mu kahele kaasrändurile, näidatakse paari leitud savist eset – esimesi lõnga keerutamise vurre, millised enne voki ilmunist tarvitusel olnud.
Eriti huvitav on vaade Vaabina piiriläheduses asuvast n. n. Vahimäelt. Siit paistavad silma Rõnga (Võru) linna pilvelõhkujad ja kiriku tornid, Munamägi torniga, kuna Rõuge kirik paistab koguni lähedal olevat jne. Isegi Oppekalna kirik Lätimaalt on näha. Mitte kaugel Vahimäest asub paar järvekest – üks ühelpool, teine teiselpool küngast. Huvitavad on järved sellepoolest, et ühe vesi suundub Mustajõkke ja säält Koiva j. ja Riia lahte, kuna teise vesi hoopis vastupidises suunas Emajõkke ning Peipsi järvest Soome lahte rändab.
Põhjapoolsel raudteel – V. Antsla riigimõisa ümbruses, taanduvad mäed ja edasi Uue-Antsla poole samuti.
Mulle ja mu seltsilistele meeldib Kuldre. Parajasti on ka pidu avaras seltsimajas kohalise haridusseltsi korraldusel. Tulöeb rahule jääda ettekannete ja osavõtuga. Daamid aga oi-oi-oi, tsipa palju puudrit ja minki, muidu aga päris tüsedad.
Ja siin osatakse ka end täis võtta. Isegi paar sotslikku riigikoguliiget pidutsesid elumeestena. Pingutatud laulujorin autoga sõidul, paistab pisut kekslikku vaimu ja uhkustunnetki selles.
Tagasisõidul silmame Kitselinna (Antsla alevit), tema majade rägastikku, siis peagi oleme jälle mägiaheliku jalal, et seda läbistada, tihti kukkudes ja uppi lennates liivase tee tõttu.
Pupu Juku

No comments: