Friday, August 19, 2011

Ka Saksa ajal kasvatati karja

Võrumaa Teataja 19. august 1941
Parima toodanguga piimakari Võrumaal.
Neil päevil selgus Võrumaa parima piimakarja aastakokkuvõte, mis asub Urvaste vallas Toko talus ja kuulub Vlad. Priskole. Toko kari on Eesti Punasekarja Tõuseltsi teise klassi sugulava, kuulub alaliselt loomaarsti järelevalve alla ja toodangukontrolli teostatakse Antsla I kontrollringi kaudu.
Karja suurus oli möödunud kontrollaastal keskmiselt 7 lehma. Toodang lehma kohta aastas keskmiselt oli 5265 kg piima ja 217,5 kg võirasva ning piim sisaldas aastakeskmiselt 4,13 % rasva.
Karja parim lehm Urve AT 22845 andis samal ajavahemikul 5396 kg piima, 279,9 kg võirasva ja rasva % oli 5,19. Prisko tõi selle lehma vasikana ühest paremast sakslasele kuuluvast mõisast Põhja-Eestist ja temast on välja arenemas terve talu kari.
Toko talu on tüübiline normaaltalu kehvavõitu põllumaaga. Sellepärast on peremees varakult hakanud karjaaretamise pääle rõhku panema ja karjakoplite korrastamise kaudu laiendanud karjasöötmise võimalusi. Möödunud talvel takistasid bolševistlikud majandusmehed karjasöötmist sellega, et alul lubati külluses muretseda odavat jõusööta, kuid tegelikult saabus jõusööt suure hilinemisega ja katkendlikult. Prisko karja toodang oleks lahedamate söötmisvõimaluste juures veelgi kõrgem olnud.

No comments: