Monday, August 15, 2011

15. august 1931 - pääteema võitlused kirikus


Võru Teataja 15. august 1931
Uus pihtkond Urvastesse
Urvaste koguduses on tekkimas kõva vool, asutada Urvastesse praeguse õp. Valki kõrvale teine pihtkond uue ja noorema õpetajaga. Selle algatuse eesotsas seisvat Uue-Antsla mehed.

Võru Teataja 15. august 1931
Järelkajad Urvaste koguduse pääkoosolekust.
Kas lavastab kirikunõukogu oma mängu edasi? Kas võetakse Kripsonil orelivõtmed käest?
Kuna Urvaste koguduse pääkoosolek, mis peeti möödunud pühapäeval, kujunes otse kõmuliseks, räägitakse sellest nüüd järelkajana pea igas kihelkonna nurgas. Et nimetatud pääkoosolekuks ka tarvilik arv liikmeid täielikult kokku oli tulnud, nimelt 151 inimest, siis on igale selge, kuivõrt tähtsaks peeti praegu esile tulnud kriisi, mida kirikunõukogu, esimees O. Kõiviga eesotsas, lavastama hakanud. Praegune kirikunõukogu koosneb päämiselt Uue-Antsla meestest ja nõuk. esimeheks on Uue-Antsla valla sekretär O. Kõiv, sellepärast on ka valitud ametisse kiriku organistiks suurele hulgale mittevastuvõetav isik A. Kripson.
Selle talitusviisi on nüüd Urvaste oma mängu edasi? Kas võetakse koguduse liikmed suures ülekaalus juba teisel pääkoosolekul vihaselt hukka mõistnud ja organisti k.t. on ametisse valitud ja kinnitatud teistkordselt J. Kolk, kuni korraline kiriku organist valitakse. Nüüd aga on jällegi häda! Kirikunõukogu ei pane kog. liikmete nõudmisi tähele ja A. Kripson, kes orelivõtmed oma kätte saanud, ei anna neid käest ja nõukogu esimees O. Kõiv, kes siin korraldust peaks tegema, keeldus ka sellest. Kripsonile appi on tulnud ka Uue-Antsla asunikkude tuusad, nagu seda pääkoosolekul nägime, kus hra Kornel ja teised püsti vastu rahva tahtmist korduvalt oma plaane ja mõtteid rõhutasid, mida aga Urvaste koguduse liikmed tagasi tõrjusid.
Nähtavasti on ka kaugemad kihelkonna vallad, Kärgula, Sõmerpalu, Linnamäe ja Vaabina inimesed niisugusest tembutamisest vihastunud, kuna ka nendest valdadest päritolevad inimesed kõik üksmeelselt mineval pääkoosolekul nõukogu tegevuse hukka mõistsid.
Kas Urvaste koguduse nõukogu ometi üks kord oma janditamisele lõpu teeb, seda ei tea öelda. Praegu on aga nõukogu nähtavasti liikmeid narritama hakanud, kuna ei pane tähele koguduse täiskogu otsusi, mispärast iga Urvaste koguduse liige siin asja vastu külmaks ei tohiks jääda, vaid omapäid talitava kirikunõukogu ometi ükskord korrale peaks kutsuma.

No comments: