Monday, January 4, 2010

Vanasti läksid majad lihtsamalt põlema

Võru Teataja 4. jaanuar 1930
Suur tuleõnnetus Uue-Antslas
Vana-aasta õhtul põles maani maha talu kuivatis.
Vana-aasta ööl, vastu uut aastat, umbes kella poole kolme paigu süttus Uue-Antsla vallas Tiku talus Kr. Prisko päralt olev kuivatis ja küün, mis asusid ühise katuse all, põlema. Kustutuskatsete peale vaatamata langesid hooned mõlemad tuleroaks, põledes maani maha, nii et hommikuks ainult ahervared alles jäid. Ühes hoonega hukkus tules ka kõik seesolev kraam nagu mitmesugused põllutööriistad, masinad, vankrid, heinad, linad ja õled. Omaniku hinnangu järele tõuseb kahju 5749 kroonini. Maani maha põlenud hooned olid kinnitatud Uue-Antsla vastastikuses tulekahjude kordadeabiandmise seltsis 1500 kr. eest, hoonte tegelik väärtus aga tõuseb kahjusaaja arvamist mööda 4000 kroonini. Tules hukkunud põllutööriistad, masinad ja muu kraam olid kõik kinnitamata.
Tuli on alguse saanud arvatavasti vana-aasta õhtul kuivatises köetud ahjust. Ahju lähedusse olla jäetud kuivi linu, mis nähtavasti soojusest põlema läksid ja suure osa talu varandust hävitasid.
Omanik ei tea enesel vihavaenlasi olevat, mispärast ta vaevalt arvata võib, et siin kuritahtliku süütamisega tegemist võib olla. Ka juurdlus pole selle arvamiseks mingit põhjust annud.

No comments: