Sunday, January 17, 2010

Kolhooside efektiivsemaks muutmine suurendamise teel

Töörahva Elu 17. jaanuar 1970
JÄID „EDASI“ JA VÕHANDU
Uus aasta tõi rajooni põllumajandusse uusi tuuli. Kui varem ainult räägiti majandite ühinemise vajadusest, siis nüüd on kaks majandit kätte saanud optimaalsed piirid. Põllumajandusvalitsuse andmeil on rajoonis nüüd 14 majandit juba teaduslikult ja majanduslikult põhjendatud suuruses ja piirides.
Esimesena ühinesid „Edasi“ ja Urvaste kolhoos. Palusin uue suure kolhoosi esimeest K. Risti mõne sõnaga kommenteerida seda sündmust.
Kõige tähtsamaks pidas K. Rist võimalust asuda majandisisesele spetsialiseerumisele ja maad optimaalsele kasutamisele. Väikese majandi piires oli osakondade töö killustatud mitmete tootmislõikudega. Suures majandis on võimalik terved osakonnad spetsialiseerida kindlale tootmisharule. Nii hakatakse tulevikus Urvaste osakonnas kasvatama noorkarja ja lüpsikarja. Sinna rajatakse kultuurheina- ja –karjamaad, sest põllumaana on Urvaste maad tagasihoidlikuma viljakusega kui Keskuse ja Vaabina osakonna põllud. Lõplikesse piiridesse välja jõudnud „Edasi“ kolhoosi üldsuurus on üle 5600 hektari, sellest üle 2400 hektari põllumaad.
Kolmapäeval arutasid ühise te jätkamist Võhandu ja „Tõusva Koidu“ kolhooside pered. Tõsise arutelu käigus võeti vastu asjalik otsus juba aasta algusest ühises peres edasi minna. Uue kolhoosi nimeks otsustati jätta Võhandu. Voolab ju samanimeline jõgi läbi mõlema endise väikese kolhoosi maadest ja oleks nagu ühiseks sidemeks. Esimeheks valiti „Tõusva Koidu“ kolhoosi esimees Kalju Paal. Uue ühismajandi kogupind on üle 6300 hektari, millest põllumaana kirjas üle 2400 hektari. Kuidas planeerib uus juhatus majandi edasiarendamise, milliseks kujunevad osakondade ülesanded, selgub õige pea. Suund on samuti täielikule spetsialiseerumisele ja maade paremale kasutamisele.
Ühinemise mõtteid mõlgutatakse veel päris mitmes majandis, sest põllumajanduse edasise arengu huvides on hädavajalik, et ka kolhooside ettevõtmised kujuneksid veelgi ulatuslikumaks kui seni. Ühise perena on nende ülesannete lahendamine veelgi kergem.
E. ESKO

No comments: