Tuesday, January 19, 2010

Urvaste pidurdas - tublid, mõtleme praegu

Töörahva Elu 19. jaanuar 1950
Võidelgem au eest olla metsavarumise eesrindlastena kantud maakondlikule autahvlile!
Urvaste valla hoiatav eeskuju

Käesoleval sügis-talvisel metsavarumise hooajal on paremini organiseeritud metsatöid Võru, Mõniste, Mooste, Leevi ja Mäe valdades, kus on jõutud hooaja raieplaani täitmise lähedale ja teistest valdadest märgatavalt ette ka veotööde alal.
Samal ajal aga ei edene metsatööd paljudes valdades sellise tempoga, nagu see oleks vajalik metsatööde õigeaegseks läbiviimiseks. Nii on äärmiselt vastutustundetu metsatöödesse suhtumine Urvaste ja Misso valla täitevkomitee poolt jätnud need vallad maakonna paremusjärjestuses häbiväärsetele viimastele kohtadele. 8. jaanuariks oli Urvaste vallal hooaja veoplaanist täidetud ainult 46 tm, s.o. 1,1protsenti vallale ettenähtud veoplaanist. Veelgi halvem lugu oli Misso vallas – samaks ajaks oli seal välja veetud 6 tm metsamaterjali. Kuigi viimastel päevadel on neis valdades märgata veotöödel mõningat paranemistendentsi, ei saa kaugeltki veel kõnelda mingist olulisest murrangust. Muretule enesega rahulolu seisukohal on ka täiesti põhjendamatult asunud ka Vastseliina, Lepistu ja Haanja valdade täitevkomiteede esimehed. Olemasoleva töötempo juures kulub neis valdades hooajaplaani täitmiseks ligemale pool aastat.
Jämedalt on rikkunud antud eeskirju Urvaste valla täitevkomitee esimees Külase, jättes kolhoosnikutele töökohustuslehed välja andmata. Tööjõu poolest on Urvaste vald maakonnas ühes paremas olukorras. Nii on töökohustuse alla kuuluvaid inimesi ainuüksi üksiktalupoegade hulgas 53, kellede kõikide töölerakendamisest oleks juba üksinda jätkunud valla plaani täitmiseks. Kuid valla täitevkomitee täieliku passiivsuse tõttu on neist seni tööle ilmunud ainult 15 inimest. Saboteerijate ja tööle mitteilmunute vastutuselevõtmiseks pole valla täitevkomitee koos Mõniste metsapunktiga (juhataja sm. Hanimägi) ainustki akti vormistanud, jämedalt rikkudes Eesti NSV ministrite nõukogu vastavat määrust ja luues tööpõlgureid soodustava olukorra. Täitevkomitee pole poliitilise selgitustööga kindlustanud töökohuslaste massilist metsatööle suunamist. Kordagi pole valla juhtivad töötajad ise käinud töökohtadel . Eelmainitud puudusi arvestades otsustas maakonna täitevkomitee anda Urvaste valla täitevkomitee esimehe Külase kohtuorganite korraldusse tema vastutuselevõtmiseks.
Nüüd, kus üle kogu maa käib otsustav võitlus metsavarumisplaanide täitmise eest, ei saa lubada valdade täitevkomiteede ja külanõukogude esimeeste ükskõikset suhtumist sellesse tähtsasse majanduslik-poliitilisse kampaaniasse. Urvaste valla täitevkomitee esimehe Külase halb töö metsavarumisel olgu hoiatavaks eeskujuks kõigi valdade vastutavaile töötajaile, eriti aga Sõmerplau, Meremäe ja Kanepi valla täitevkomitee esimeestele, kes lubamatult ebarahuldava metsavarumistöö vabandamiseks otsivad igasuguseid põhjusi, püüdes kõik hädad metsapunkti töötajate süüks ajada.
M. Vihur
Võrumaa Metsatööstuskeskuse direktori asetäitja kaadrite alal

No comments: