Thursday, June 12, 2008

Pole mingit korda!

Kolhoosi Elu 12. juuni 1958
Miks seda ei nähta?
“Siiriuse” kolhoosi noor viljapuuaed asub maantee ääres. See on sama maatükk, kus mõned aastad tagasi kasvas mais, mis “Siiriuse” rahva tegi ülevabariigiliselt kuulsaks ja pani paljusid uskuma, et siinne rahvas on omale maale õige peremees.
Noorest viljapuuaiast aga saame sootuks kurvema ning masendavama mulje. Aeda on külvatud teravili, kuid puude ümber lokkab põlvekõrgune umbrohi, ulatudes sageli väikse, kasvava ja areneva puu kroonini. See tige vaenlane röövib kõik õunapuudele määratud toitaine ja on paljudele kahjulikele putukatele mugavaks eluasemeks.
Kolhoosis on põllumajandusliku haridusega esimees, on vastavate teadmistega agronoom. Kindlasti leidub siin kolhoosnikuid, kellel isiklik viljapuuaed on eeskujulikult korras. Miks need ühise aia eest ei hoolitse? Ja lõpuks: kas peaagronoomi tiitli kandja sm. B. Ramul pole tänavu kordagi Urvaste kandi kolhoosides käinud? Tema kui spetsialisti silm oleks pidanud seda kohe tabama.
Ülevabariigiline aiandusnädal langes tänavu ajale, mil umbrohi veel eriti suureks sirguda ei jõudnud ja selle tõttu keegi kolhoosile kuri olla ei saanud. Kuid viljapuude eest peab hoolitsema ka pärast aiandusnädalat.
E. JOOST

No comments: