Sunday, June 15, 2008

50 aastat tagasi - nii rõõmustavat kui problemaatilist

Kolhoosi Elu 14. juuni 1958
Seni pole seisakuid olnud
Igal aastal on “Siiriuse” kolhoosis olnud raskusi teravilja kuivatamisega. Selle tagajärjel ei saanud kombainid täie koormusega töötada ja vili seisis kuivatamata hunnikus.
Nüüd otsustas juhatus sellise puuduse likvideerida. Uue kuivati ehitamiseks kasutatakse ära vana hobusetall II brigaadis. Sinna on tagatud juurdepääs masinaga ka kõige porisemal ajal.
Pottsepp alustas juba tööd uue viljakuivati korstna rajamisel. Tsirgulinna tellisetehasest osteti telliskivid ja toodi autoga kohale.
Uus viljakuivati tahetakse anda ekspluatatsiooni koristusperioodi alguseks.
E. JÕE

Kolhoosi Elu 14. juuni 1958
Ühe kontrollreidi puhul
Kellele – kõigile!
Rajoonis on käimas mitme uue kultuurikolde ehitamine. Tsoorus ja Kuldres kerkivad uued rahvamajad
Meie kaastöölised külastasid hiljuti neid ehitusi. Mida nad seal tähele panid? Sellest jutustavadki kontrollreidist osavõtjad allpool.
/---/
Kuldres
ei laabu rahvamaja ehitamine nii hoogsalt. Kevadel siiski alustati töödega ka siin pärast seisakut uuesti. Lepingu alusel Antslast palgatud ehitustööliste grupp, kus grupivanmaks on J. Lahtvee, ehitab samal ajal ka põllumajandustehnikumile sauna. Küllap vist sellepärast ongi mõnel päeval rahvamaja müüride ladumisel tööl ainult paar meest.
Materjalide puuduse taga töö praegu ei seisa, kuigi siin üht-teist veel puudub. Tehasest “Kvarts” on ostetud 7000 silikaatkivi, kuid neid pole veel kätte saadud. Armatuurirauda on muretsetud, kuid ka seda on veel puudus.
Ehitatud on peamiselt riiklike summadega. Kolhoosid on seni jäänud võrdlemisi passivseiks. Stalini-nimeline kolhoos, kelle maa-alale uus rahvamaja kerkib, siiski hoolitseb ehituse eest: veab materjali kohali ja lahendab muidki muresid.
Miks K. Marxi nimelise kolhoosi rahvast aga rahvamaja ülesehitamine ei huvita? Sellel kolhoosil paluti teha valmis rahvamaja aknaraamid ja uksed, sest kolhoosil on mehhaniseeritud tisleritöökoda. Töö on seni tegemata. “Kellele rahvamaja saab, eks see ehitab,” öeldakse siin, “kui Stalini-nimelisele kolhoosile, siis ehitagu too.”
Praegu pole vaja arutada, kas ehitatav hoone peab kandma rahvamaja või kolhoosiklubi nimetust. On päris selge, et uut kultuurikollet ei hakka kasutama mitte üksi Stalini-nimelise kolhoosi rahvas. Kerkival hoonel on suur tähtsus kogu külanõukogu kultuurielule. Miks siis ollakse äraootaval seisukohal nii kolhoosides kui ka külanõukogus?
Tööde hoogustamiseks peab leidma võimalusi, et maja kiiremini katuse alla viia ning ka ekspluatatsiooni anda.
Kontrollreidist osavõtjad:
R. TÕNTS
H. PIHO
L. RINNE

No comments: