Monday, June 2, 2008

Üks meie kandi suurkuju esimese Vabariigi aegadest


Elu 2. juuni 1928
Rudolf Simm
Tema elu ja tegevus
Eile, 1. juunil alustas ühekuust puhkust Võru kauaaegne politseiülem Rudolf Jaani p. Simm. Pääle puhkuse hra Simm enam teenistusse tagasi ei tule, vaid läheb omal palvel pensionile.
Rudolf Simmi tunneb terve Võru ja ka ümbrus lahke ja vastutuleliku ametnikuna. Päeval, mil ta meie keskelt lahkub, et väärselt oma vanaduses puhkepäevi pidada raskest ja vastutavast tööst, soovime talle palju päikest ja rõõmu ülejäänud elueal. Hra Simm ise jutustab oma elust ja tegevusest järgmist:
Olen sündinud kooliõpetaja pojana Urvaste koolimajas uue kal. järele 9. novembril 1877. a., säälsamas ka üleskasvanud. Esialgse hariduse sain isalt, kes Urvastes oli üle 30 a. kooliõpetajaks. 14-aastase poisikesena astusin end. Urvaste kohelkonnakooli, mille 4 a. õppimise järel lõpetasin. Et isa soovis minust kui vanemast pojast omale abilist, saadeti mind Tartusse sääl ärapeetavatele kursustele. Nähes, et sel tee oli raske kooliõpetaja õigusi saada, astusin ministeeriumi kooli pedagoogika klassi, missuguse järgmisel kevadel lõpetasin. Juba sama aasta sügisel kinnitati mind Urvaste valla kooli pääle abikooliõpetajaks. 1898. a. asusin Karula valda kooliõpetajaks. 1903. a. läksin Kasaritsa vallakirjutajaks, kuna vallakirjutajate palgaolud olid märksa paremad kooliõpetaja omadest.
Kasaritsas teenisin valla- ja kohtukirjutajana kuni 1911. a. maikuuni, millal üle läksin sama ameti pääle Vastseliina valda, kus teenisin kuni maikuuni 1918. a., millal okupatsioonivõimudega vastuollu sattudes sellest ametist loobusin ja põllumeheks hakkasin.
Kerenski ajal, s.o. 1917. a maikuust pääle pidasin vallasekretäri ameti kõrval ka miilitsateenistust ja selles tajast algab õieti minu politseiteenistus. 1919. a jaanuarikuul kutsuti mind Võru maakonna miilitsa ülemaks ja 1. veebr, see on pärast Võru vallutamist emie vägede poolt asusin Võrru, kus hakkas kibe töö miilitsa, praeguse politsei organiseerimiseks.
Väikese vaheajaga kestis see teenistus kuni 1. juunini 1928. a., kust nüüd omal palvel vigase tervise pärast lahkun.

No comments: