Monday, February 14, 2011

Oijah ...

Võru Teataja 14. veebruar 1931
Kümne krooni pärast poos rauk enese üles.
Ehmatuse tõttu ei taibanud naine meest viimasel silmapilgul päästa.
Teisipäeva õhtul kella 9 ajal poos enese üles Urvaste vallas Urga talus elutsev 76 aastane Adam Juhani poeg Luga. Poomine sündis maja najale asetatud redeli pulga küljes. A.L. surma põhjus on küllalt imelik – ta võttis eneselt elu sellepärast, et eelmisel päeval Antslas pummeldades 10 krooni ümber raha ära varastada laskis.
A.Luga oli teisipäeval Antslas. Tuttavatega tuletõrje seltsimajas napsutades jäi mees purju. Kui ta väljakäigu kohta läks, tungis talle keegi Udo O. kallale ja võttis joobnud rauga taskust rahakoti, milles oli umbes 10 kr. raha. Seda nähti ka teiste inimeste poolt.
A.L. läks politseisse ja teatas vargusest. Hiljem käis ta vargust üles andmas ka Urvaste rajooni konstaabli juures, kus oli õige löödud tujus ja lubas eneselt elu võtta. Keegi ei võinud sellest aga midagi halba välja lugeda. Ka kodus seletas Adam naisele, et tapab enese. Õhtul kl. 9 ajal läkski ta toast välja. Naine arvas esialgu, et mees niisamuti välja läheb, kuid kui ta tagasi ei tulnud, tekkis kahtlus. Naine siis jooksis välja ja leidis üllatuseks mehe maja katuse najale asetatud redeli pulgal rippumas. Poonu avaldas veel elumärke – korises. Kindlasti oleks saadud teda veel päästa, kui nöör katki oleks lõigatud, kuid naine ehmus nii, et ei taibanud muud ette võtta, kui naabritele sündmusest teatada. Ta jooksis ligemale kilomeetri kaugusele naabrite juurde. Kui säält tüki aja pärast Urgale tagasi jõuti, oli rauga eluküünal loomulikult kustunud.
Poonu rippus öö otsa redeli pulgal, alles järgmise päeva hommikul kl. 10 ajal lõigati nöör katki ja toodi rauk, kes poos enese vaid sellepärast, et talt 10 kr. varastati, tuppa.

No comments: