Monday, February 14, 2011

Meie mehi ... naised ka tegelikult 1931

Elu 14. veebruar 1931
Meie mehi.
Uue-Antsla.

Irene Kõiv.
Käremeelne naine Uue-Antslas. Uue-Antsla naiste a ja o. Hää sõnadeshonglöör koosolekutel. Nii naljalt kellelegi alla ei anna. Igaühega ikka kana katkuda.

Säädusesilm Tuvikene.
Säädusesilm eest ja tagant. Ei anna varastele, pättidele ega valerahategijatele piiskagi hingata – kohe napsab kinni. Viimasel ajal sumpab üle valla ja koputab oksjonihaamriga. Saab sõimata ja tapelda – kuid muigab ainult.

August Krevald.
Orkestrimees – torupillipuhkuja. Vaestekohtu prokurör. Viimasel ajal on siirdumas üle oma valla piiri ning sirutab jalgu Urvaste kanti. Ikka neidude pärast. Nupukam mees mannetute hulgas.

Vallaisa Timpka.
Suur pää – palju asju sees. Tark ja tarmukas, vahest käre ja armukas. Ei tee vahet rikka ega vaese vahel – ühed jumala lapsed tema arvates kõik. Võtab pitsi, aga peab aru. Täismees alati.

August Rästas.
Masinist, kaupmees, lõõtsamees, naisemees. Naine küll pärisomandus pole – laenatud Kaarlilt. Aga hää elu on mehel – elab puha prii „lobi“ pääl.

Ida Viirok.
Nibrits vallamaja ligidalt. Ennem pidas kavaleerideks valla „tuuse“, nüüd armastab ainult naisemehi. Unustava pääkesega neiu. Loeb romaane, päämiselt seikluse- ja armastuseromaane ning viimasel ajal võib-olla valmib ka temalt sulesünnitus: „Pudru-Maali karvane kasukas.“ Viimasel ajal keerutab armutuure kohaliku loodmeistriga.

Aliide Konnov
Sinisilmaline neiu 28. eluaastas. Pikk kui osi ja tugev kui müür. Armastab noormehi 1-20 eluaastani. Kaasavaraks saab kolmehaariga tuuliku ja sabata ja sarvedeta isakitse. Armastab sõitleda ning kaubelda ning sellepärast sõidabki igal kolmapäeval Antsla turgu, olgu kas või ainult ühe munaga.

Ella Pihlo.
Sajapäise kavaleerideomaja Uue-Antsla kaunitaridegarnituuris. Iga sõrme jaoks 10 noormeest. Isa-ema on rüütunud kavaleeride lärmist ning kõrvetavad keeva veega, kui keegi majja tütre amnu julgeb tulla.

Aliide Sollmann.
Tantsijanna, lauljanna, iluduskuninganna. Naisevõtjate aupaiste. Konkureerib praegu Tuule Ellaga. Loodab varsti hüpet teha abiellu, kuigi konkurent tõsist peavalu teeb.



Johannes Kallion.
Valitseja, praktikant, velsker, loomaarst, meier, tuletõrjuja, põllumees ja elumees. Juhib laeva abielusadamasse, ning jõudmas sellega vimasesse etaapi. Sõjaväes teenis kapralina, eraelus kohalik kindral. Naiste meelest aga alles roheline „Jaan“ – sääl ei vea.

1 comment:

rile said...

Kas Ivani talust ja selle elanikest on veel huvitavaid kirjatükke silma jäänud?