Saturday, February 12, 2011

Maad ja majad 1921 / 1981

Võru Teataja 12. veebruar 1921
Haanja ja Vaabina mõisate jagamine.
/---/
Samuti Vaabina mõisaga. Ka seal oli ennem nimekiri kokku seatud, ja kui 5. II. 21. sõdurid kokku tulid suure lootusega: nüüd saab tasu kannatuste eest, nüüd saab see unistus teoks mida isade isad omis tuimades päädes olid unistanud aastasadade eest. Aga ei midagi. Maad sai härra Piion – 2 he hobuse krundi, aga see on igal ühel teada, et tema pole sõda näinudki, ega pole ta ka endine mõisamaa rentnik. Samuti teised: Malleus, Esseberg (! „V. T.“), Staalberg M., Rehkli jne. Mõnede isadel on isegi paarisaja vakamaaline talu kodus ja seegipärast said nad veel maad.
See on otse kisendav ülekohus, mis peaks kuigi viisi saama heaks tehtud. Kui see aga heaks tehtud ei saa siis jääb kodumaa igavesti ülekohtuseks nende vastu, kes maa on teeninud suurema vaevaga – s.o. võitlustega vaenlaste vastu. Ei oleks kellelgi olnud siis Haanjas ega Vaabinas maad jagada, ei jalalapikese suurust mitte, kui landeswehr oleks tagasi löömata jäänud, kui enamlased oleks maa paljaks riisunud, seepärast muudetaku määrused eluga kokkukõlasse ja mitte ühtegi ei peaks neist ilma jääma, kes eesliinil on võidelnud ja kellest vähegi loota on, et maapidaja saab. M.-

Töörahva Elu 12. veebruar 1981
KOLMAS ELAMUKOOPERATIIV MAALE
Võru Kolhooside Ehituskontor lõpetas elamuehituskooperatiivi „Kuldre“ viie ühepereelamu „Ella“ ehitustööd. Neli kooperatiivi liiget soovisid neljatoalist elamut, üks viietoalist. Kogumaksumus tuli 100 300 rbl. Projekteerimistööd kestsid kaks aastat ja ehitustööd kolm aastat.
Esimene ühepereelamu-kooperatiiv ehitati V. I. Lenini nimelises kolhoosis tüübi I-4 EA järgi, teine Vastseliina sovhoosis „Kullipesa“ järgi.

No comments: