Monday, December 15, 2008

Tublisti actionit 80 aasta tagant

Võru Teataja 15. detsember 1928
Marutaud Urvastes
Koer hammustas teisi ja tungis siis loomalauta, kus ta hukati
Arst tunnistas koera marutõbiseks.
10. skp. tungis marukoer Urvaste kirikumõisas koerte kallale, neid hammustades. Et aga koerad tugevamad olid, kui hullunud loom, siis pani ta nende eest põgenema ja tormas karjalauta.
Laudas viibiv sulane tõukas uksed kinni ja jooksis ise õpetaja järele, et see koera maha laseks. Ühiselt mindi siis lauta, sulane viglaga ja õpetaja revolvriga ning jaht koera pääle algas. Laudas lastud kuulidest ei suutnud ükski looma surmata. Viimaks saadi koer siiski teivaste ja revolvri abil surmata. Kas koer ka laudas loomi pures, on teadmata.
Kohalekutsutud arst tunnistas koera marutõbiseks, ning selle tagajärjel on ka koerte karantiini pikendatud.


Elu 15. detsember 1928
Öösised hundid Urvastes
Õnnetusrikas noorte ehalkäik
Maal on harilikult laupäeva õhtuti hoos ehalkäimine. Kuid alatihti on niisugused käigud seotud raskustega ja tihti lõpevad nad õige kurvalt. Kui just mõni noor oma elu ei kaota, kuid midagi ikka juhtub.
Hoopis omapärane ja naljakas oli hiljuti kahe Urvaste nooremehe öörännak. Ühe talu juures märkasid nooremehed, et midagi kahtlast liigub õlekuhjade vahel, kogult õige suur ja teeb metsikut kisa. Ehmatused oletasid nooremehed, et siin on surmaheitlus hundi ja koera vahel. Viimaks aga rauges kisa-kära ja suur hall kogu hakkas ehalkäijate sihis jooksma. Mis nüüd teha? Suure hirmuga jooksti siis võõra talu õleküüni ja kolina-mürina saatel üles lauda pääle, kus kindlam tundus.
Oodati natuke aega, kuni kostis sammude astumine ja nooredmehed märkasid jubedas hirmus, et keegi ronib laudapääle järele. Kes ometi võib see olla? Aga see ei olnud keegi muu kui taluperemees ise. Hoolimata noortemeeste vabandusist hakkas viimane õige nobedasti noortemeeste selgi luuavarrega mõõtma. Ja ega see kerge tunda polnud.
Kas siin aga tõelikult hundiga tegemist oli, seda küll öelda ei saa, kuid siiski kinnitavad mõned huntide olemasolu Urvastes.
-st.

No comments: