Tuesday, December 16, 2008

Mis sellest tänaseks alale jäänud?

Kolhoosi Elu 16. detsember 1958
Tutvustame looduskaitse objekte
UUE-ANTSLA PARK
Üheks liikideküllasemaks pargiks rajoonis on kahtlemata „Edasi” kolhoosi maa-alal asuv peaaegu 18 ha suurune Uue-Antsla park.
Parki läbib Võru-Antsla maantee. Selle põhjapoolsest küljest läheb mööda Võru-Viljandi maantee. Reljeefilt on pargi põhjapoolne osa kõrgem, kusjuures langus toimub lõuna suunas.
Puud kasvavad peamiselt pargi äärtel enam-vähem liigiliselt gruppidesse koondunult. Pargi keskel asub muru, mis puude ja põõsastega on jaotatud kaheks osaks. Põhilisteks puudeks pargis on pärn ja tamm. Arvukalt kasvab siin siberi nulgu ja euroopa lehist. Pargi uhkuseks on niisugused võõramaised puuliigid, nagu Mandžuuria pähklipuu, hõbevaher, kitsaleheline saar, harilik sajakoorne, seedermänd jt.
Rohkesti leidub pargis põõsaid, eriti mitmesuguste enelaliikide näol. Märkimist väärivad ka näsiniin ja lumimari. Näsiniin on varakevadel esimeseks õitsvaks taimeks. Lumimari oma valgete marjadega ehib sügisest parki kuni lume saabumiseni.
Park ei vääri nimetamist mitte ainult oma taimestiku rikkuse poolest. Ta on ümbruskonna noortele heaks vaba aja veetmise kohaks. Ei ole ühtegi suveõhtut, kui võrkpalliplatsilt ei kostuks pallimüdinat. Isegi suve lõpupoolel ei võõrdu noored pargist. Arvukate sarapuupõõsaste vahel liigub alati pähklikorjajaid. Uue-Antsla park on rajoonis üks tähtsamaid looduskaitse objekte. Sellepärast tuleks tema eest ka palju paremini hoolt kanda kui seni.
M. HUSSAR
Antsla Põllumajandustehnikumi õpilane, ENSV Looduseuurijate Seltsi usaldusmees

No comments: