Tuesday, December 9, 2008

Ajast kui kodus ei tohtinud üle kahe lehma olla?

Kolhoosi Elu 9. detsember 1958
PARTEI ELU
Asjaliku kriitika vaimus
Praegused sündmused kolhoosikülas tuletavad meelde pealetungieelset aega sõjapäevil. Kavandatakse uusi plaane, analüüsitakse vigu, kõrvaldatakse puudusi.
Ka „Võidulipu” kolhoosis on suur elevus pärast sm. Hruštšovi ettekande teeside avaldamist kontrollarvude kohta aataiks 1959-1965. Ülesanded on suured, edasimineku tempo kasvab. Kolhoosi piimatoodang peab kasvama üle kahe korra, lihatoodang üle 3 korra, lüpsikari ligi 3 korda… Juba tuleval aastal on tarvis hakata realiseerima neid ülesandeid. Selleks aga, et edasi minna, tuleb kõrvaldada teelt puudused.
Partei-algorganisatsioon otsustas kolhoosis läbi viia põhjaliku kontrolli, mis saigi teoks. Kontrolli tulemused esitati partei-algorganisatsiooni lahtisele koosolekule. Vaatluse alla tulid töödistsipliini, põhikirja rikkumise ja maa õige arvestuse küsimused.
Selgus, et kolhoosis on küllaltki palju priileivasööjaid. Koosolekul nimetati selliseid nimesid, nagu Erna Bürkland, Minna Oja, Liidia Viss, Richard Maks jt. Viimase on võtnud seadusvastaselt tööle „Pioneeri” kolhoosi esimees sm. Vulv. Nimetati ka Otto Kähri, Jaan Leisi, August Märtinit jt., kes peavad kaks lehma. Avastati tõsiseid puudusi maade arvestamises, mis on põhjustanud arusaamatusi.
Kontroll ei piirdunud ainult puuduste fikseerimisega, vaid selle käigus ka kõrvaldati neid. Nii likvideerisid ühe lehmadest I. Leis ja A. Märtin, iga päev hakkasid tööl käima H. Raamat jt.
Koosolek otsustas suunata revisjonikomisjonile abiks aktiivi põldude ümbermõõtmisele, piima rasvasisalduse kontrollile farmidesse ja teistesse tootmislõikudesse. Teostati piima rasvasisalduse kontrolli. See kandis üllatavaid tulemusi. Võrreldes koorejaama ja kolhoosi zootehniku tehtud analüüse, näib, et koorejaama näitajad on 0,2 kuni 0,6% madalamad. 20. novembril aga lüpsja Marie Kuuse lehmade grupi osas näitasid koorejaama andmed tervel t 1% võrra vähem. Rajooni põllumajanduse inspektsioonil oleks tarvis kontrollida, milles siin asi seisab.
Lahtine parteikoosolek „Võidulipu” kolhoosis näitas, et inimesed on siin viimaste aastate jooksul tublisti kasvanud. Kadunud on suhtumine „ära puutu mind, ma ei puuduta sind.” Asjaliku kriitikaga kõrvaldatakse paljud ühiselu häirivad puudused. Julge, printsipiaalse kriitika arendamisel on kolhoosi partei-algorganisatsioon teinud suurt tööd.
F. KAUR

No comments: