Sunday, December 28, 2008

Üsna kriitiline aastaülevaade

Kolhoosi Elu 27. detsember 1958
NÕUKOGUDE EHITUS
Arutati aasta tööd
Neil päevil toimus Urvaste Küla Töörahva Saadikute Nõukogu järjekordne istungjärk, kus külanõukogu täitevkomitee andis aru oma tööst 1958. aastal.
Urvaste külanõukogu täitevkomitee esimehe sm. Lukka aruandest oli näha, et istungjärkudel ja istungitel arutatud küsimuste ring oli võrdlemisi lai. On arutatud põllumajanduse ja kultuuri saavutusi ning ülesandeid, meditsiini, sideasutuste ja kolhooside abistamiskassade tööd, tuletõrjealast olukorda. Päevakorras on olnud ka sellised aktuaalsed probleemid, nagu sotsialistlik seaduslikkus, põllumajanduslik propaganda kolhoosides, töödistsipliini küsimused. Kõigis küsimustes on vastu võetud konkreetsed otsused ja neid on püütud ka täita.
Suurt osa on külanõukogu etendanud kolhooside maa ratsionaalsel kasutamisel. Tublisti suurendati kolhoosides söödabaasi. „Edasi” kolhoos kasvatas väärtuslikku söödakultuuri – malvat. Külanõukogu aga ei levitanud neid väärtuslikke kogemusi kolhoosides. Vähe propageeriti ka maisi. Nõrgaks küljeks külanõukogu töös on kultuurhariduslike asutuste juhtimine. Nii pole Kuldre rahvamajas ühtegi isetegevusringi, mis töötaks ja 1958. a. pole korraldatud ühtegi märkimisväärset üritust. Veidi parem on olukord Urvaste rahvamajas.
Külanõukogus on tublisid saadikuid, nagu Treimuth, Knjäzev jt., kellel on tihe side oma valijatega, kes võtavad aktiivselt osa küsimuste ettevalmistamisest ning otsuste elluviimisest. Kahjuks ei saa seda aga öelda kõigi rahvasaadikute kohta, kes kas liigse tagasihoidlikkuse või kogemuste puudumise tõttu on jäänud passiivseks. Ometi on saadikud nõukogude võimu tuumikuks külas, nende tegevusest oleneb suurel määral külanõukogu töö edukus.
Ka alalised komisjonid on jäänud paljus pealtvaatajaiks. Vähe on sellest, kui koostatakse tööplaane ja teostatakse mõni kontrollretk. Paremini on töötanud kultuurhariduskomisjon, kuid ka selle põhiline töö piirdus suvise laulupäeva ettevalmistamisega.
Mõned kuud tagasi oli külanõukogus väga halb olukord kodanike kaebuste ja avalduste lahendamisel. Tehti suuri vigu nii sisulises kui ka vormilises küljes. Nüüd on aga Urvaste külanõukogu üks parimaid. Muidugi on see vaid üks väike näide, kuid tõendab, et hea tahtmise juures saab kõigist raskustest üle.
I.PEENRA

No comments: