Saturday, October 30, 2010

Urvaste kogudus pankrotti minemas?

Võru Teataja 30. oktoober 1930
Urvaste kogudus suurtes võlgades.
Koguduse majanduslist asjaajamist on valesti juhitud.
Endise õpetaja Alfred Steini palganõudmised viivad koguduse haamri alla.
Kuuldavasti on jõutud Urvaste koguduse asjaajamises lõpuks niikaugele, et priistavi haamer pea kogudusele hakkab liginema… Endise õpetaja Alfr. Steini palk olla kohtupalati poolt välja mõistetud. Aga mis nüüd teha, seda ei tea ka viimane kirikunõukogu koosolek, sest summa, mis maksta tuleb, on sedavõrd suur ja Urvaste kogudus – ei kaalu üles.
Saadi ju küll ministeeriumilt ja siit-säält summasid end. õp. Steini palga arvel – kuid need tarvitati kõik ära. Selle juure hellitati lootust, et ei tea kas Stein võidabki. Süüdi on selles kõik, keda koguduse käeköik huvitab. Oleme ükskõikseks jäänud asja vastu, jäädes kui „vaenlased“ isegi kõigest kõrvale ja andes ruumi nendele „kiriku huvi kaitsjatele“, kes aga on lasknud end alati selle pilli järgi tantsida, mis viinud pankrotini.
Mis saab nüüd, kas laseme priistavil maha müüa koguduse või teeme nii, et võtame välja rahapungad igaüks „kes meie oleme koguduse vaenlased olnud“ ja ostame ära koguduse hooned ning teeme teise koguduse, nagu see oli Petseris? Teisiti ei saa, sest „kiriku huvi kaitsjate“ rühm, kes asja juures olnud, ei jaksa enam vastu pidada, kuna neil vist aeg ära kulunud „mäe juurde käimiseks“, kus neile ehk antud kulda, viirokit ja mirri! nagu üks täiskogu juhatajatest korra ütles…
Võib-olla suudaks mõni teine õpetaja, kui ta tuleks Urvastesse, ühes kogudusega aastate jooksul praegused koguduse võlad likvideerida, sest siis jääks kogudus püsima, kuid nüüd – kas jääb? – on küsimus. Et praeguse politika juures summat, mis õp. Steinile tasuda tuleb, maksta suudetaks, seda ei usu küll enam nüüd ei „hääd“ ega „halvad“ koguduse liikmed.
Koguduse liige.

No comments: