Tuesday, October 12, 2010

Alkoholiga võitlus vanasti

Töörahva Elu 13. oktoober 1960
Liiklusdekaadist
„Hambavalu“ OHVRID.
10. oktoobril algas meie vabariigis liiklusdekaad. Meie toimetuse ja Riikliku Autoinspektsiooni töötajad tegid dekaadi alguse puhul ühise ringsõidu rajooni maanteedel. Oli rõõm kohata distsiplineeritud autojuhte sõitmas tehniliselt korras masinatel. Leidus ka mootorsõidukite juhte, kes ei olnud nii hoolsad. Autoinspektori valvas silm avastas kohe kõik tehnilised puudused ning mõnigi mees peab tulema autoinspektsiooni masinat näitama, et saada kätte äravõetud tehnilist talongi. Tegemist oli ka üksikute „päevakangelastega“. Jutustame nendest allpool, et hoiatada teisi mootorsõidukite juhte.
Vaabina-Urvaste maantee. Suure kõrinaga sõitis mootorrattur. Autoinspektori märguandel peatus masin kriuksudes. Sõitja ümber levis mitme meetri kaugusele eetri ving. „Sõiduload?“. Mootorrattur Gustav Pittin laiutas lootusetult käsi. „Jah, kulla mehed, pean tunnistama, et neid mul ei ole.“
Kibe grimass libises üle mehe näo. „Ah, et m aolen joonud. Ausõna, ainult hambaauku lasksin rohtu,“ laiutas ta edasi kuraasikalt. Kui autoinspektor masina üle vaatas, selgus, et see oli tehniliselt sõidukõlbmatu – kodarad logisesid, sidurihoob lahtine, mootor üleni räpane jne. „Nagu sa jänest sõidad, nii ka vahel oled,“ kirus lõpuks uljas mootorrattur, aktile alla kirjutades. Jah, Gustav Pittinil tuleb tegemist teha administratiivkomisjoniga, kuid autoinspektorid said ära hoida tõenäolise õnnetuse.
/---/
J. RÄSTA,
R. LAKSBERG,
autoinspektorid
H. KALDVEE,
„Töörahva Elu“ toimetuse töötaja.

No comments: