Friday, September 17, 2010

Tubli põllumajandusnäitus!

Linda 19. september 1900
Meie ajalugu.
Võrus oli 9. ja 10. septembril mõisnikkude lõbuseltsi ruumikas aias ja saalis Vaabina Põllumeeste seltsi poolt teiste Võrumaa põllumeeste-seltside kaastegevusel toime pandud põllutöö-, põlluriistade-, karjakasvatuse- ja koduse käsitöö näitus.
Loomi ja asju oli näitusel rohkem, kui neid meie seltside näitustel harilikult näha olnud.
Et näitus loomade ja asjade poolest nõnda rikas, tuli vaidlemata sellest, et näituse toimepanijad lipukirja „ühendus teeb tugevaks“ teravasti silmas pidasid. Kokkuleppimine on siin ülemaid ja alamaid ühendanud. Selgib ometi nüüd, et Setu ja Haki maa teistega ühes heitleb ja võitleb, nagu teisedgi eestlased.
Hobuseid oli üleüldse 80, lehmasid 40. Viimaseid oli kogukaupa väljapannud hra J. Peet Linnamäelt ja Lensin Lasvalt. Mesilaste toodeid ja nende tarberiistasid oli 23 nummert. Võid oli 12 väljapanija poolt.
Mis aga iseäranis ilus oli, seda leiti saalist käsitööde hulgast, mida tervelt 273 nummert oli. Siin olivad usinad käed ametis olnud, et tööd avalikult saaksivad võidu jooksta. Näitus saab lootuse järgi hääd mõju Võru veljede ja sõsarate majandusliku tegevuse kohta avaldama.

No comments: