Sunday, September 5, 2010

Kriitika - mis selle taga tegelikult aastal 1950 oli?

Töörahva Elu 5. september 1950
Kolhoosikirjasaatjad signaliseerivad
Kas äärmine lohakus või sihilik kolhoosikorra ignoreerimine
Tuleviku kolhoos on Urvaste vallas kõigi majandus-poliitiliste ülesannete elluviimisel üks mahajäänumaid. Nii on see näiteks saagikoristamisel, rehepeksul ja viljavarumisel, nii see on taliviljade külvil ja ühisloomakasvatuse arendamisel.
Mahajäämuse põhjused selguvad kohe, kui lähemalt tutvuda töökorraldusega kolhoosis ja kolhoosi juhatuse, ennekõike selle esimehe tööga. Tööarvestus kui selline puudub peaaegu täielikult. Nii on Reivarti põllundusbrigaadis juba enam kui kaks kuud tegemata igasugune arvestus, isegi tööraamatud on kolhoosnikuile välja kirjutamata. Töödistsipliin lonkab, tööle tullakse, millal arvatakse. Üksikud kolhoosi liikmeid, nagu A. Hansi, E. Tell jt. ei ole kevad-suvisel perioodil üldse tööl käinud. Samas aga rikutakse jämedalt põllumajandusartelli põhikirja sellega, et lubatakse normipäevade alusel kolhoosi tööst osa võtta neil, kes tegelikult polegi kolhoosi liikmed.
Vähematki muret ei tunne kolhoosi juhatus ühisloomakasvatuse arendamise eest. Loomade halb söötmine on viinud koguni piimatoodangu langemiseni. Karja söödaks on vaid vilets heinamaarohi, kuna aga samas leidub küllaldaselt head ädalheina. Kui lüpsjad julgesid kolhoosi esimehele Urbile meelde tuletada, et ädalheinast jätkuks ka kariloomadele ning et antud olukorras madalast piimatoodangust tingituna saab kolhoos vähe sissetulekut ning kolhoosnikud normipäeva kohta vähe tasu, vastas esimees, et küllalt kui saate töötasuks mõnikümmend kopikatki.
Vähe hoolt on kantud karja talvise söödabaasi kindlustamise eest. Hulk heina on tegemata ja jäävatki tegemata, nagu ütleb kolhoosi esimees. Ent ka koristatud heina pole aktidega arvele võetud. Osa heinast on aga koguni paigutatud kolhoosnikute isikliku loomasöödaga ühistesse ruumidesse, nagu V. Urbi jt. juures.
Kolhoosi revisjonikomisjon (Kriibi, Lukering, Pärnsalu) pole kordagi revideerinud kolhoosi juhatuse tegevust ja asjaajamist. Isegi kolhooside liitumisel teostatud inventuuri tulemused on lõplikult selgitamata. Valla täitevkomitee ja parteiorganisatsioon on kõiges selles korralageduses hästi teadlikud, kuid needki pole pidanud tarvilikuks Tuleviku kolhoosis korda majja seada.
Ja nii esitavadki kolhoosnikud õigustatult küsimuse: kas äärmine korralagedus või sihikindel kolhoosikorra ignoreerimine? A. Kallas

No comments: