Wednesday, September 1, 2010

Kuldre kolhoosile ei tundunud miski võimatu

Töörahva Elu 2. september 1980
KULDRE TAHAB ÜLETADA 4000 PIIRI
Üleliidulises sotsialistlikus võistluses loomakasvatussaaduste tootmise ja varumise suurendamise eest 1979. – 1980. a. talveperioodil võitis Kuldre kolhoos aukirja. Reedel toimus aukirja pidulik kätteandmine.
Sel puhul rääkis tehtust kolhoosi peazootehnik Irma Teos. Talveperioodiks püstitati küllalt pingelised ülesanded, sest sööta oli napilt käes. Kuid esimesed kolm kuud kulgesid edukalt. See andis innustust, julgust ja jõudu ja kogu talveperiood lõpetati edukalt. Tunduvalt suurenes piimatoodang lehma kohta, tunduvalt suurenes ka piima ja liha kogutoodang.
Irma Teos tänas põllurahvast: sööta oli küll vähevõitu, aga mis oli, see oli kvaliteetne.
Sõna võttis Tilsu lauda lüpsja Alli Niit. Juba aastaid on Tilsu lauda keskmine piimatoodang üle 4000 kg piiri küündinud. Alli Niit: „Arvan, et võiksime lauda keskmist toodangut veelgi parandada ja välja lüpsta 4450-4500 kg.“
Kolhoosi esimees Enno Kontse meenutas, et aastat kümme tagasi tundus 4000 kg kauge ja kättesaamatuna. Keskmine toodang oli siis 2880 kg. Arutati, kust leida kogemusi. Kogemused leiti – „Sõpruse“ kolhoosist. Mõni aasta edasi hakkas pilt paranema ja tänavu, esmakordselt, tahab Kuldre kolhoos 4000 kg keskmiseks piimatoodanguks kätte saada.
NLKP Keskkomitee, NSV Liidu Ministrite Nõukogu, ÜAÜKN-i ja ÜLKNÜ Keskkomitee aukirja andis majandile üle EKP Keskkomitee sekretär Rein Ristlaan. Sm. R. Ristlaan õnnitles majandi töötajaid ja soovis uut edu.
Partei rajoonikomitee ja rajooni täitevkomitee nimel õnnitles majandi töötajaid partei rajoonikomitee esimene sekretär Aare Männiste. Ta ütles: „Kui 5000 kg tundub täna võimatu, siis homme on see reaalne tegelikkus. Kuldre kolhoosis on töökas kollektiiv ja 5000-kilone keskmine piimatoodang ei olegi enam suur unistus.
MAIT ARU


Piltidel: EKP Keskkomitee sekretär R. Ristlaan annab aukirja üle Kuldre kolhoosi esimehele Enno Kontsele.
ALLI NIIT

No comments: