Saturday, August 28, 2010

Lüpsivõistlus jällegi

Võru Teataja 28. august 1930
Lüps pooletosina lusika pääle.
Suurem lüpsivõistlus Miku ja Kitse talus.
Pühapäeval peeti Restu-Antsla kontrollühingu korraldusel Miku ja Kitse taludes lüpsivõistlust, mis oli ka esimene sellesarnane kohapääl. Võistlust jälgis huviga rohkearvuline päältvaatajate hulk. Parimaks lüpsjaks osutus prl. Miili Kreevaldt, kes sai esimese auhinna – ½ tosinat hõbe lusikaid; teine esimene auhind läks pr. Liine Albrechtile – piimaveo kann. Teise auhinna väärilisels tunnistati pr. Emilie Oiger ja pr. Leontine Rosenberg ja Karoline Lutti. Esimene neist sai vihmavarju ja teised kaks 10 krooni tasuks. Kolmanda auhinna omasid pr. Marie Akkermann, Adele Treimuth, Linda Ruder ja Helmi Assor – 5 krooni. Võistlejaid oli kokku 14, kuid mõned jäid auhinnast ilma puuduliku lüpsiviisi tõttu.
Võistluste toetuseks annetasid lahkesti väärtuslisi auhindu Uue-Antsla piimaühing kr. 20. a./s. A. Einpaul, Eesti Piimaühisuste Liit, Antsla Kaubatarvitajate Ühing ja Uue-Antsla Piimaühingu meier mitmesuguseid väärtasju.

3 comments:

valper said...

see miili kreevald on hilisem kirjanik mall künnapuu

valper said...

nime võttis oma kodutalu miku künnapuu järgi:

Uue Antsla vallas Miku talu väravaposti kõrval kasvab määratu jäme künnapuu.
Selle puu kohta on rahva keskel liikvel jutt, et kui Rootsi kuningas Karl XII oli Eestist põgenenud Vene vägede eest, pistnud ta sinna künnapuuse kepi ja ütelnud: "Kui see siin läheb kasvama, tuleb ta veel kord siia tagasi ja võidab selle maa Vene käest. Nüüd on aga sellest juba ligi 700 a mööda Karl XII on juba ammu surnud. Kuid siiski läks see ennustus täide, sest eestlased vabastasid ise end vene võimu alt ja asutasid endale ise iseseisva riigi. Karl XII ennustus on läinud ikkagi täide.
ERA II 243, 399 (5) < Urvaste khk, Säre k, Pärsimäe t < Vastse-Antsla v, Kitse t - H. Kirsenberg < Miili Ots, 47 a (1939)

valper said...

selline ka:

Miku Krevaldi künnapuu
Põhjasõja ajal oli istutanud Rootsi kuningas selle puu ja ütelnud: "Viis sammu päikese tõusu poole on maa sees kullatündri, et kui ise saan siia tulema, siis kaevan raha välja!" Pärnapuu on suur puu praegu aga kulda pole leidnud veel keegi.
ERA II 243, 303 (5) < Urvaste khk - E. Marits (1939)