Monday, August 30, 2010

Järelehüüe köster Vassilile

Võru Teataja 30. august 1930
Urvaste köster Vassil †
Neljapäeval, 28. augusti hommikul suri Urvastes Urvaste kauaaegne köster Jaan Vassil ligi 62 aasta vanaduses. Jaan Vassiliga varises mulda üks Urvaste paremaid ja töökamaid mehi. Olles 31 aastat Urvastes köstriks, võitis häätahtlik ja sõbralik Vassil ümbruskondlaste südamed täiel määral. Ta energia ja tööpüüded ei piirdunud mitte üksi kirikueluga, vaid ka seltskondlikule tööle jätkus tal küllalt aega ja jõudu, võttes osa mitmesugustest seltskondlistest kultuurilistest tööavaldistest. Nüüd suikus see elu, sulgedes silmad igaveseks. Aga mälestus temast püsib ja ta algatused mitmel alal elavad edasi. Ta surma puhul laseme lühidalt silmi eest mööduda elukäigul, mis nüüd viiamse verstapostini jõudnud.
Jaan Vassil sündis Tartumaal Vastse Otepääl Zeigo talupidaja pojana 1. okt. 1869. aastal. Esimesed teadmised lugemises ja kirjutamises sai tulevane köster kodukohas – vallakoolis. Seejärel siirdus Vassil kihelkonna kooli, kus õppis 3 aastat.
Et enese teadmisi täiendada, jatkas ta õpingut Tartus, käies lühemat aega seminaris. Iseõppimise teel end õpetaja kutsele ette valmistades tuli ta 1889. a. Võrru, kus 10. okt. kooliõpetaja eksami sooritas. Sellejärel astuski tööle koolipõllul, olle õpetajaks Krüüdneris ja Kärgulas. 16. aug. 1899. aastal valiti ta Urvastesse köstriks, kuhu ta jäi kuni surmani. Urvaste kogudusel on õnn olnud ühe köstriga nii kaua käsi-käes töötada. See koostöö oli kõigiti sõbralik, mitte kunagi vastuolusid ja arusaamatusi esile kutsudes.
Matmine on ette nähtud kuuldavasti homme.

No comments: