Sunday, March 30, 2008

Leiutaja Vaabinast


Võru Teataja 29. märts 1928
Pastörisaator tuleb Vaabinast
Võrumaalane konstrueeris aparaadi
Piimaühisuste kohta on teatavasti maksev korraldus, et piim kõigis piimajaamades peab pastöriseeritama, s.t. kuumutama 85 kraadises kuumuses, et kõiki batsille tappa. Pastörisaatorid aga, mis väljamaalt tulevad tellida, on kallid ja käivad piimaühisusele üle jõu. Praegu on küll Tallinnas Krulli vabrikus väljatöötamisel ja katsetamisel uus ja odav pastörisaator, kuid see pole veel valmis.
Üllatava leiduse sellel alal on aga nüüd teinud Vaabina mees A. Keel, kes kohapääl piimatööstuses uue pastörisaatori konstrueerinud, mis palju odavam, lihtsam ja praktilisem senistest.
A. Keel on selle aparaadiga ka Tallinnas katseid teinud ja “Laverna” tehases asjatundjate poolt hääkskiitmise leidnud. Nüüd on leidur oma aparaati vel täiendanud ja lähemal ajal sõidab kohale leidust lõplikult hindama põllumajanduse päävalitsuse asjatundja. Senistel katsetel andis aparaat vastavad temperatuurid ja töötas otstarbekohaselt.
Uue pastörisaatori juures võib endise katla aset täita harilik pada, millesse torud asetatakse. Viimased on lahtivõetavad, nii et nende puhastamine kerge.

(täpselt sama jutt Elu 31. märts, pealkirjaga Nupukas mees Vaabinas. Konstrueeris uuetüübilise pastörisaatori)

No comments: