Sunday, March 2, 2008

80 aastat tagasi 3. märtsil

Elu 3. märts 1928
Põllumeeste koosolek Uue-Antslas
Uue-Antsla põllumeeste kogu pääkoosolekut peeti 29. veebruaril. Kokku oli tulnud 60 kogu liiget ja pääle selle vel rohkel arvul kohalikke põllumehi. Koosoleku juhatajaks valiti asunik Nütt, protokollijaks Värnik. Kõnega esines Võrust A. Piisko, kes andis ülevaate kogude tegevusest ja kavatsusest, selgitades ühtlasi seemenevilja, kunstväetise ja loomatoidu muretsemise küsimusi. Põllumees P. Albreht kõneles sellest poliitilisest pinevusest, mis viimasel ajal põllumeeste vastu valitsemas ja mis eriti avalikuks tuli maanteede säädsue harutamise puhul ühes sõjakäiguga Põllumeeste keskseltsi vastu.
Edasi otsustati pöörata vastavate asutuste poole märgukirjaga, et seemnevilja, kunstväetise ja loomatoidu krediidi asjandus saaks pea rahuldavalt lahendatud. Kogu juhatusse valiti endised tagasi.

Elu 3. märts 1928
Juubeli pidustused Võrumaal
Vaabinas kujunesid juubelipidustused täielikuks suursündmuseks. Päeval korraldatud kaitseliidu paraad meelitas ennenägemata suure rahvahulga kokku. Kõnesid peeti terve rea kohaliste tegelaste poolt. Kõnesid kuulati vaimustusega.
Õhtul korraldati piduõhtu, kus päevakohase kõnega esines härra A. Adamovits Võrust. Kõneleja andis kujuka ülevaate Vabariigi arenemise kohta viimase 10. a. jooksul. Eriti liigutav oli moment, kui kõneleja meele tuletas vabadussõjas langenuid ja “hella eesti emakest”. Kõne lõpul lauldi haruldase vaimustusega hümni. Kõnele järgnes eeskava koorilaulude ja näitemänguga “Kui Kalev koju tuleb”. Rahvast oli saal tulvil täis. Meeleolu kõigil ülev. Tundus, kui heliseks kõigi hingedes: “Kasva, kosu, kallis kodumaa!”
Urvastes
Kell 9 homm. oli koolimaja juures palju hobuseid. Koolimajja olid aktusele kogunud lapsed ja lastevanemad.
Punkt kell 10 kohtasid kaitseliidu kompaniid ja seltside organisatsioonid üks teist kiriku juures. Kirikus kestis jutlus kella 1-ni. Pääle jumalateenistusi olid rivistatud Urvaste ja Uue-Antsla kaitseliidu kompaniid. Paraadi võtsid vastu lipnik Onno, Urvaste ja Uue-Antsla rajoonide konstaablid. Paraadil pidas kõne lipnik Onno. Lõpuks lauldi puhkpillide saatel hümni. Mindi rongkäigus surnuaiale, kus mälestati langenuid.
Õhtul oli koolimajas kodukaitse naisühingu pidu. Kõne pidas vallavalitsuse liige hr. Usar.
Juubelipidustused õnnestusid hästi.


Võru Teataja 3. märts 1928
“Siiriuse” ehitusmaterjali kaod.
Teatavasti ostis Urvaste “Siirius” Uue-Antsla vallavalitsuselt magasiaida, mis maha lõhutakse ja saadud materjalist seltsimaja kavatsetakse ehitada. Materjali vedu on praegu hoogsalt käsil. Nüüd on aga ilmsiks tulnud imelik asjaolu – ehitusmaterjali on osalt kaduma hakanud. Kuna materjal nii Uue-Antslas kui ehitusplatsil valveta seisab, on kerge mõnda palki jne. tähelepanematult ära viia.

No comments: