Sunday, March 2, 2008

50 aasta eest - karjatalitaja annab aru

Kolhoosi Elu 2. märts 1958
Sõna on
MAHAJÄÄJATEL
Töötingimused on rasked
K. Marxi nimelise kolhoosi karjatalitaja E. KAARUSE sõnavõtust
Olen töötanud juba viis aastat lüpsja-karjatalitajana. Puhkepäevi selle aja jooksul pole saanud. Taolise olukorra tõttu läksin möödunud aasta novembrikuul omavoliliselt töölt minema. Proovisin töötada mujal, kuid siiski leidsin lõpuks, et olen oma loomade grupiga niivõrd kokku kasvanud, et palusin luba uuesti tööle hakata.
Kuidas on minu töötingimused vahepeal paranenud? Aga mitte sugugi. Asenduslüpsja töölerakendamis eküsimus on siiani lahendamata, sest juhatus pole suutnud leida sobivat viisi asendaja töö tasustamiseks.
Meie kolhoos oli üks esimestest ühismajanditest, kus ehitati uus karjalaut. Millegipärast ei olnud projekt ette näinud köögi ehitamist lauda juurde. Selletõttu ei ole meil võimalik üldse tarvitada sooja vett. Talvel on külma vee tarvitamine anumate ja udaar pesemiseks liig. Kas tõesti kaheksa aasta jooksul ei ole suudetud karjalauda juurde teha nii vajalikku juurdeehitust?
Nii talvine kui ka suvine söödabaas on meie kolhoosis veel liiga nõrk. Kultuurkopleid on vähe, looduslik karjamaa on kehv. Et varustada loomi sügisel paremini söödakapsaga, võtan kohustuse kasvatada seda 0,25 ha-l.

No comments: