Thursday, January 19, 2012

Sõna saab komsomolikonverentsi delegaat

Töörahva Elu 19. jaanuar 1982
KOMSOMOLIKONVERENTSI DELEGAAT
KUI SULLE ANTAKSE KONVERENTSIL SÕNA, MILLEST RÄÄGIKSID?
HELVE NUTT – Kuldre kolhoosi ökonomist.
Räägiksin noorte sotsialistlikust võistlusest Kuldre kolhoosis, kuna vähe on veel rajoonis neid majandeid, kus peale sotsialistliku võistluse üldarvestuse peetakse eraldi arvestust ka noorte osas. Kuldres on seda aastaid tehtud ja praegu on väljatöötamisel uus juhend.
Kuna kolhoosis muudel elualadel noori on vaid üksikuid, võistlevad omavahel traktoristid ja autojuhid. Seni on tulemuste arvutamisel võetud aluseks normvahetused. Tänavu tahetakse seda süsteemi täiustada. Norm sõltub väga paljudest asjadest, seetõttu pole õige pidada normvahetust põhinäitajaks. Edaspidi arvestatakse ka kütuse kokkuhoidu ja masina hooldamist. Loomulikult on sotsialistliku võistluse arvestuses olulisel kohal ka noore töödistsipliin ja ühiskondlik aktiivsus.
Lõpptulemuste tegemiseks on välja töötatud punktide süsteem.
Et võitjate nimed ei jääks ainult kausta vahele ja et igaüks võiks nendega tutvuda, selleks on osakondades teadetetahvlid, kuhu ka sotsialistliku võistluse tulemused iga kvartali lõpus välja pannakse. Võitluse võitjaile on antud materiaalse ergutuse fondist rahalised preemiad: esikohale 20, teisele 10 ja kolmandale viis rubla palgalisa.
Et kokkuvõtete tegemine hõlpsam oleks, selleks on plaanis iga noore kohta eraldi perfokaardid sisse seada. Rohkesti kogemusi ses osas on kuldrelased saanud Viljandi rajooni Tarvastu kolhoosilt. Üldiselt tasuks meie rajooni sotsialistliku võistluse juhtimise komisjonidel enamat tähelepanu ka noorte võistlustele pöörata. Selleks on vajalikke kogemusi vabariigi näidete põhjal olemas.
Kuldre noored on üldiselt tublid olnud. Majandis tervikuna pole nad oma staažikamatele ametivendadele alla jäänud.
Traktoristidest on esikohta hoidnud Kalev Liibert. Autojuhtidest oli pikka aega parim Tõnu Liibeet, kes nüüd juba komsomolieast väljas. Praegu juhib Mart Abel.
Sotsialistliku võistluse organiseerimine eraldi noorte arvestuses ei ole keeruline, kui on välja töötatud alused. Aga ta on vajalik ja seda ei tohiks alahinnata.
MARI MAREN

No comments: