Monday, January 24, 2011

Enno Kontse - 20 aastat esimees!!!

Töörahva Elu 24. jaanuar 1981
KOLMANDASSE AASTAKÜMNESSE
Algamas oli järjekordne talvepäev, üks paljudest mõõtmatus ajameres. Tartusse jõudnud teade tõi Sind otse sessioonilt tagasi ning veel sama päeva pärastlõunal valisid volinikud Su tolleaegse „Vabaduse“ kolhoosi juhatuse esimeheks. Vaevalt mõtlesid Sa tol korral aastatepikkusest tööst sellel ametikohal …
Aastatega on tulnud kogemused. Reaalsest elust on välja koorunud tõeterad, ilma milleta oleksid kesisemad nii teravilja-, liha – kui ka piimatsentnerid. Aastatega on tulnud usk inimeste võimetesse, on tulnud hinnatud saavutused.
On suur kunst luua suurmajandi spetsialistide vahel soodne meeleolu, et iga inimene tunnetaks temal lasuvat vastutust. Kuldres on see loodud. Mõnikord tõmbad Sa kulmupuhmad kurjalt kokku ning ütled: „Kae tuu asi om nii!“ Põhjalikumal analüüsil jõutakse tõepoolest selgusele, et see asi nii ka on.
Oled alati sõdinud sõnade rohkuse ja mõtete keerukuse vastu.
Suurmajandi juhtimine toob endaga kaasa probleeme, milledest ei räägita nõupidamistel. „Kui ma väikese majandi ajal teadsin vastutuleva inimese kohta kõik, teadsin täpselt, mis on tema tööks ja kus ta momendil olema peaks, siis praegustes tingimustes tuleb tunnistada, et kõiki inimesi ei tunne isegi nägupidi mitte,“ oled sa ise kord kahjumeelega nentinud.
Tippjuhil on muresid küllaga. Aastatega on kasvanud aja- ning närvikulu ja asjaajamise keerukus.
Heliseb telefon ja majandimured, mille juures Sa alati südamega oled, viivad Sind traktoristide, ehitusmeeste või lüpsjate juurde.
Vaevalt saad lahkuda, kui telefonitorust kostev hääl pärib kärsitult, kuidas Sind kätte saada. On lihtne tõde – linnainimese tööpäev piiritletakse kindlate kellaaegadega, kuid maamehele tähistab kibedal tööajal päeva algust esimene päikesekiir ning lõppu videvik.
„See oli hullem kui esimene armastus,“ oled Sa ise öelnud oma esimeheameti algusaastate kohta.
„Olgu need lilled ühised,“ ütlesid Sa koosolekul, mil kodukandi rahvas Sind viimati valis juhatuse esimeheks. Kahju, et me ei suuda Sulle täna – südatalvel – ulatada lihtsat põllulilledest kimpu. Kuid usume, et ka tänased õied on ühised – ühised veel paljudeks aastateks.
Homme täitub kakskümmend aastat Tööpunalipu ordeni kavaleri, Eesti NSV teenelise põllumajandustöötaja, Kuldre kolhoosi juhatuse esimehe Enno Kontse esimehetee algusest.
Kodukolhoosi rahva nimel
KALEV ZIMMERMANN

No comments: