Saturday, April 5, 2008

Ubinavaras Koorastes

Võru Teataja 5. aprill 1928
Kooraste õunavarguse järelkaja.
Elviira Kelder olevat Urvastes olnud.
Juba 1926. aastal enne jõulupühasid kuulas Otepää jaoskonna rahukohtunik Elviira Keldri süüdistusasjas üle Jaan ja Artur Jelle tunnistajatena ilma vandeta. Mõlemad Jelled seletasid, et süüalune E. Kelder olnud siis, kui Kooraste vallamaja juures õuna- ja ploomivargus toime pandi, oma kodukohas Urvaste vallas. Tunnistajate seletustest tuleb siis ka järeldada, et E. Keldril võimatu oli vargusest osa võtta.
Otepää jaoskonna rahukohtuniku nõudel kuulati siis veel Võru 2. jaosk. rahukohtuniku juures ilma vandeta üle Helmut Kelder. Ka see seletas, et E. Kelder pole õunavarguse ajal Koorastes olnud, vaid Urvastes, Truuta asunduses.
Hiljem aga selgus, et Jaan ja Artur Jelle ja Helmut Kelderi seletused ei vastanud tõele. Terve rida teisi tunnistajaid olid E: Kelderit varguse toimepanemise ajal Kooraste vallamaja juures näinud. Üks tunnistaja oli isegi oma silmaga näinud, kuidas ta aias õuntevargil käinud.
Valetunnistuse andmise eest võeti siis mõlemad Jelled ja H. Kelder vastutusele. Kohus mõistis Jelled 2 kuuks vangi ja Helmut Kelderi 2 kuuks aresti. Elviira Kelder mõisteti õigeks, sest ei läinud korda kindlaks teha, et ta teisi valetunnistuse andmisele oleks ahvatlenud.

No comments: