Sunday, April 13, 2008

14. aprill - mitu uudist meie kandist

14. aprill 1928
Leidur Vaabinast
Uus pastörisaator väga hea.
Vaabinas on tõusnus A. Keele isikus õige mitmekesine ja andekas leidur. Veel hiljuti tõime teate, et ta on Alte piimatalituses Kurenurme jaama lähedal konstrueerinud uue pastörisaatori. Kohapääl leidust lõplikult hindamas käis põllumajanduse päävalituse eriteadlaste komisjon. Põhjalikkude katsete järele osutus, et leidus meie oludele vastav ja võrdlemisi väga hää. Uus aparaat on palju parem seni tarvitusel olnud väljamaa aparaatidest oma odavuse, lihtsuse ja kerge puhastatavuse tõttu.
Ka tarvitab pastörisaator õige vähe ruumi. Uuel leidusel on kõik omadused, et saada üldtarvilikuks nii kodumaa kui ka välismaade piimatööstuses. Nagu juba öeldud, on A. Keel mitmekülgne ja andekas leidur. Ta on konstrueerinud veel täitsa uuele põhimõttele toetuva veepumba. Ka on ta Belgia automaat püssist ehitanud automaatpüstoli. Tõesti nupukas leidur.

14. aprill 1928
Sea sünnitus metsas
Külmal kevadel märjas soos seal tosin poegi
Umbes paar päeva taagsi juhtus ühes Urvaste valla talus halenaljakas lugu. Siin pidas peremees üht tiinet siga ja ei teadnud täpselt, millal siga pojad ilmatoob.
Ühel hommikul märkas aga pererahvas, et lauda juures asjad sugugi korras ei ole. Arvati esmalt, et siin on tegemist vargusega, sest vana emis oli sootuks kadunud. Pärast selgus aga tõsiasi.
Keegi teadis seletada, et siga nähtud ligidalolevas metsas. Kohe aeti mitmest talust rahvas kokku ja seajant algas. Kuuldi kaugel soos koera haukumist. Mindi vaatama. Vana siga seisis kahejala peal, kaitstes ennast koera eest ja kära oli mis kole. Sohu, ühe kidura ja märja männi alla oli tehtud seal pesa. Pesas oli 12 noort siga, kes külmas haavalehtedena värisesid.
Suure vaevaga saadi nendele juurde, sest vana siga oli kole vihane nii et ühel neiul jupka sootuks lõhki tõmbas ja jalga hammastega vähe kriimustas.

Elu 14. aprill 1928
Vaabina piimaühisuse koosolek.
Homme peetakse Vaabina seltsimajas kohaliku piimaühis. aastapääkoosolekut. Ühisus on seni töötanud rahuloldavalt, ehkki uus sissesääde osteti võlgu, mida nüüd tuleb tasuda protsentidega. Alguses ei läinud kõik või esimesse sorti, põhjuseks oli asjaolu, et meier ei olnud uute riistadega veel põhjalikult tuttav ning meiereisse toodud piim jättis ka puhtuse suhtes mõndagi soovida nagu näitasid puhtuse proovid. Nüüd on aga sellest üle saadud. Praegune esimees, hallpää A.T on läbi ja läbi aus mees, kuid kahjuks mitte täielikult nüüdisaja mees.
Julgen loota, et sellel pääkoosolekul asjalikult valgustatakse ja arutatakse kõiki ühisusse puutuvaid küsimusi.
Sega

No comments: