Wednesday, April 9, 2008

Puhkepäevade andmine on probleem ka tänapäeval - taludes

Kolhoosi Elu 10. aprill 1958
Tagarindlaste töötingimused paranevad
K. Marxi nimelise kolhoosi zootehnik M. Põder teatab, et karjatalitajatele puhkepäevade andmise küsimus on lahendatud. Rida karjatalitajaid, nagu Õ. Rohtla ja O. Jallai jt. on seda võimalust juba kasutanud.

Kolhoosi Elu 10. aprill 1958
Kultuurielu päevaprobleeme
Kas ühe kolhoosi rahvamaja?
Mitmed aastad on Urvaste külanõukogus tuntud teravat puudust korralikust rahvamajahoonest. Ruume, kus üksikute isetegevusringide harjutusi ja kuidagimoodi ka pidusid võib korraldada, ikka leidub, kuid vähegi suurema ürituse puhul jäävad need kitsaks. Eriti vajatakse uut rahvamaja Kuldresse, sest siinsete isetegevuslaste kasutuses olev hoone ei kannata kriitika kübetki.
Möödunud aasta septembrikuu keskpaiku asuti Kuldres kunaguse rahvamaja alusmüüridele püstitama uut hoonet. Ehituse initsiaatoriks oli Stalini-nimelise kolhoosi juhatus eesotsas esimees L. Kiviga. Rahvamaja ehituse üldmaksumus ulatub 374 000 rublani, kusjuures siia on arvestatud vajalikud kõrvalobjektid, heakorrastustööd ja rahvamaja sisustus. Mullu jõuti riigilt saadud summade kaasabil osa müüri valmis teha. Nüüd, kus rahvamaja ehituse vastu tunenvad huvi ka meie rahvasaadikud sm-d Eichfeld ja Ansberg, on lootust, et aasta lõpuks viiakse maja katuse alla ning saal antakse isetegevuslaste kätte.
Seni on rahvamaja ehitamisest huvitatud ainult Stalini-nimeline kolhoos. See majand on püüdnud teha kõik võimaliku ehituse kiirendamiseks. Kahjuks on aga rahvamaja ehitamisest täiesti eemale jäänud külanõukogu teised kolhoosid.
Tõsisemalt peaks rahvamaja ehitusse suhtuma ka Urvaste külanõukogu (esimees sm. Lukka), kes seni on jätnud kõik mured lahendada Stalini-nimelise kolhoosi juhatusele. Külanõukogu lähemaks ülesandeks selles töölõigus olgu kindlasti kaasa tõmmata rahvamaja ehitamisse kõik ühismajandid.
J. SOOVERE

No comments: