Saturday, June 26, 2010

Võru Teataja 26. juuni 1930 (neljapäev)

Pikne hävitas Urvaste koolimaja.
Lõhkevad padrunid ei lasknud tuld kustutada.
Kahjusumma üle 800.000 sendi.
Pühapäeval kella 4 paigu lõi pikne Urvaste valla 5. kl. algkooli majja sisse, hoonet põlema süüdates. Varsti oli kogu puu hoone, ühekordne ehitis, leekides. Koolijuhataja Jaek oli sel ajal Antslas Kaitseliidu laagris, kodus olid ainult üks vanem naisterahvas ja väiksed lapsed. Välk on löönud otse koolijuhataja magamistuppa, kust ka tuli alguse sai. Koolimaja põles maani maha, seesolevast inventarist suudeti päästa ainult osa koolipenke, üks kapp ja muud vähemat.
Ärapõlenud hoone oli kinnitatud „Omas“ 300.000 sendi eest, kuid hoone väärtust hindab vallaomavalitsus 600.000 sendi pääle. Sise põlesid veel koolijuhataja ja kooliteenija varandust mõnekümne tuhande sendi eest, haridusseltsi näitelava ja inventar, ka mõnekümne tuhande sendi väärtuses. Kooli inventari hukkus tules üle 100.000 sendi. Kahju sai ka Kaitseliit, kelle inventari ja 1500 padrunit tules hukkusid.
Kogu tulekahju läbi tekkinud kahju ulatub üle 800.000 sendi. Hoone kustutamist takistasid tules lõhkevad padrunid, mis inimesi eemale peletasid.

No comments: