Friday, June 4, 2010

Kõlleri iseloomustus

Töörahva Elu 4. juuni 1970
ALVAR-GUSTAV KÕLLER
SAADIKUKANDIDAAT NSV LIIDU ÜLEMNÕUKOGU
RAHVUSTE NÕUKOGU VÕRU
VALIMISRINGKONNAS NR. 461
Alvar-Gustav Ernsti p. KÕLLER sündis 1934. aastal Võrumaal Urvastes talupoja perekonnas.
Pärst algkooli lõpetamist oli A.-G. Kõller 2 aastat kolhoosis põllutööline. 1955. aastal lõpetas ta kiitusega Antsla Põllumajandustehnikumi ja astus Eesti Põllumajanduse Akadeemiasse. Juba tehnikumi õpilasena oli ta tutvunud S. M. Kirovi nimelise kolhoosiga, viibides seal tootmispraktikal. Kolhoosis kasutas A.-G. Kõller oskuslikult ära õppeasutustes saadud teoreetilisi teadmisi ja tegi mitu väärtuslikku ettepanekut töömahukate protsesside mehhaniseerimiseks. Üliõpilase-praktikandi tööarmastust ja algatusvõimet hindas kolhoosi juhatus kõrgelt ning tegi talle ettepaneku tulla pärast Eesti Põllumajanduse Akadeemia lõpetamist majandisse tööle.
1960. aastal võetigi sm. Kõller S. M. Kirovi nimelise kolhoosi liikmeks, valiti juhatusse ja määrati agronoomiks. Aastatel 1961-1963 oli kolhoosi esimees õppimas ja A.-G. Kõller juhtis kogu majandit. Viimased 7 aastat töötas ta jälle agronoomina ja on alates 1970. aastast peaagronoom.
A.-G. Kõller pöörab palju tähelepanu töödistsipliini tugevdamisele ja põllundusbrigadiride vastutustunde süvendamisele. Tänu tema järjekindlusele on kolhoosis loodud kindel kord väetiste kasutamisel ja tunduvalt parandatud maaharimise agrotehnikat. Kõik see on kandnud rikkalikku vilja. 1969. aastal koguti kolhoosi põldudelt keskmiselt 21,5 tsentnerit teravilja hektarilt. Söötade tootmise kasv tagas liha- ja piimatoodangu tõusu.
Oma teadmisi annab sm. Kõller edasi noortele põllumajandustöötajatele. Ta esineb regulaarselt kolhoosnikute ees loengute ja ettekannetega, jagab oma kogemusi rajooni põllumajanduse spetsialistide seminaridel.
Oskus töötada inimestega, pidev läbikäimine nendega ning suur nõudlikkus iseenda vastu on võitnud Alvar-Gustav Kõllerile autoriteedi kolhoosnikute ja rajooni majandite spetsialistide ning juhtide hulgas. Teda on korduvalt valitud rajooni- ja külanõukogu saadikuks.
Alvar-Gustav Ernsti p. Kõller on vääriline NSV Liidu Ülemnõukogu saadikukandidaat.

No comments: