Sunday, July 26, 2009

Kollast kõmu 80 aasta tagant

Võru Teataja 27. juuli 1929
Nurjaläinud kosjakäik
Kosilane ajas terve valla läbi kositavat tagaajades
Möödunud kolmapäeval juhtus Urvastes omapärane kosjalugu. Keegi V. O. valla mees oli N. tallu säälsele peretütrele kosja sõitnud. Nojah, kosjad ikka mis kosjad. Viinad ja kõik sedasorti kraam ühes, nii et las aga olla.
Kuid häda seisis selles, et preilile ei meeldinud kosilane ja ta otsustas ühe teenijatüdrukuga ära minna. Ilus. Rääkis siis kosilasele, et asi on niisugune, et meie peame näitemängu harjutusele minema ja ole nii lahke ja võta oma hobune ja sõiduta meid sinna. Seda ka tehti ja väimees sõitis tagasi äia poole, et oodata preili tagasitulekut. Aga preili ei ilmunud ega ilmunud koju. Mis siis muud, kui tarvis vaatama minna ja mindigi. Selleks oli ka paras juhus, sest kosjaisa oli enese tugevasti ära tipsutanud ja ei suutnud oma kohuseid täita.
Sõideti sinna, kus kosilane enne preilid olid viinud, kuid seal ei olnud midagi ega kedagi. Arutleti ja otsustati siis lähedal asuvast poest järele pärida. Kaupmees seletas aga, et tema ei tea näitemängu harjutusest midagi, vaid seda teab näitejuht ja võib olla et tema pool on ka mõnesugune harjutus. Uuesti tõmmati mustale hobusele piitsa ja sõit läks tagaaajmise tuhinas näitejuhi poole. Säält teada saades, et mingisugust näitemängu harjutust ei ole ja et preilit ka sääl pole, oli meeste tusk suur.
Kosilane oli kohe ütelnud: “Egas muidu sinna enam tagasi ei läheks, aga liiter viina jäi sinna, see peab ära tooma.

No comments: