Thursday, April 23, 2009

Kimp Urvaste-teemasid

Võru Teataja 23. aprill 1929

Kuidas elatakse Urvastes

Agendid kinnitavad elu ja põlde, rahvas ütleb, et käivad luupainajatena ringi.
Ega Urvastes tänavu kevade ka kõigeparem meeleolu valitse. Majanduslik kitsikus annab end küllalt siin-sääl tunda. Paljudel tuleb juurde muretseda viljaseemet, sest oma seeme ei kasva. Lootuses parema suve pääle, läheb ka Urvaste põllumees tulevikule vastu.

Agendid kiusamas
Siin käib ringi igasuguseid agente. Ühed kinnitavad elu, teised hooneid ja põldusid. Et aga kehv aeg, siis on inimesed nende pale pahased ja kihutavad neid malakaga minema, seda rohkem, et mõned niisugustest agentidest nagu luupainajad inimesi kiusata tahavad.

Seltskondlik elu
liigub edasi Eesti Noorsoo-liit Siiriuse algatusel mälestatakse Jüriööd, milleks kõik ümbruskonna organisatsioonid kokku kutsutud ja omasugune rongik. tõrvikutega korraldatakse.

Suur spordi-õhtu
28. aprillil korraldab “Siirius” omas saalis suure spordiõhtu, kus ettenähtud: 1) kõned, 2) poks, 3) turnimine, 4) tasakaalustamine, 5) trapeetsil, 6) jõunumbrid, 7) maadlused j. n. e.
Nimetatud pidul esinevad tuntud tegelased spordi alal. Tegelaskond püsib koos muude hulgas ka Tallinna ja Võru esitajatest. Sellepärast oletatakse suurt rahva osavõttu sellest peost.

No comments: