Sunday, March 29, 2009

Propagandist 50 aastat tagasi

Töörahva Elu 28. märts 1959
Propagandisti märkmikust
MILLISEKS KUJUNEB MEIE KOLHOOS?
Sellest on huvitatud mitte üksnes kolhoosi poliitkooli kuulajad, vaid kõik kolhoosnikud. Minul kui propagandistil tuleb vastata arvukatele küsimustele, mis erutavad praegu meie inimesi.
Igaühele on teada, et seitseaastaku plaan nõuab meilt piimatoodangu suurendamist 1,5 kordseks, lihatoodang tõuseb koguni 2-kordseks. Kolhoosi piimakari suureneb 350 lüpsilehmani. Sigu tuleb seitseastaku lõpul nuumata 1000.
„Kuidas laheneb söödaprobleem, kust saab jõusööta?” nii küsiti ühel poliitkooli õppusel.
„Oma majandis tuleb toota. Juba 1960. aastal läheb meil põldheina alla kuni 50 protsenti põllumaast, kartuli alla – 10 protsenti. Maisi külvipind kahekordistub. Samuti peab kahekordistuma teraviljasaak ühelt hektarilt,” oli minu vastus.
Lüpsja H. Kõivsaar arvas, et „neid ülesandeid saab täita vaid siis, kui tublisti suurendada orgaaniliste väetiste kogust, eelkõige turba tootmist.” Temal on õigus.
Tänavu on plaanis lõigata 3000 kantmeetrit turvast. See kogus peab aastast aastasse tunduvalt suurenema, peamiselt kolhoosidevahelise turbatootmisnõukogu arvel, kus on kasutusel rohkem mehhanisme.
Kolhoosnikute arvates tuleks enam tähelepanu osutada maaparandustöödele. Väär on see, et praegu tegeleb sellega kolm asutust – maaparandusjaam, remonditehnikajaam ja kolhoos ise. Oleks õigem, et maaparandustöid viiks läbi üksnes maaparandusjaam. Tal on olemas selleala spetsialistid ja tehnika.
„Millised on seitseaastakul kolhoosi ehitustegevuse perspektiivid?” – tunnevad huvi lüpsja H. Ojasoo, traktoristid H. Boom, H. Vaidla jt. Meil on praegu veel raskusi ehitusmaterjalide hankimisega. Püüame neist üle saada ning uue karjalauda ehituse lõpetada. Lähema 2-3 aasta jooksul ehitame kolhoosiklubi. Areneb ka elamuehitus. Praegu ehitab individuaalelamuid kolm kolhoosiperet. Tänavu on kavas alustada veel viie elumaja ehitustööd.
Need on vaid üksikud märkmed. Kuid juba neis ja arvukates teistes kolhoosnikute poolt ülestõstetud küsimustes kajastub ühine tahe – täita seitseaastaku plaan 4-5 aastaga.
I.PADAR, Stalini-nim. kolhoosi poliitkooli propagandist
Pildil: Stalini-nim. kolhoosi poliitkooli propagandist Ilmar Padar valmistub järjekordseks õppuseks.

No comments: