Thursday, March 5, 2009

50 aastat tagasi veeti turbamulda ja austati noori valijaid

Töörahva Elu 5.märts 1959
Turbamuld jõuab põllule
Varahommikuse vaikuse lõhestab traktorimürin. Karl Koosar, Urvaste külanõukogu „Võidulipu” kolhoosi traktorist, peab kalliks talvepäeva minuteid. Juba rühibki tema DT-54 Arusoo poole. Jõuavad sinna põllutöölisedki, kes asuvad kärmelt laadima järelveokelgule turbamulda. Peagi on koorem valmis ja traktori teekond läheb nurmele. Sinna, kus mõne kuu pärast langeb mulda kartuliseeme, jäävad nüüd lumele soohuumuse mustad ribad.
Sama vara algab Eduard Liivamäe ja Väino Tammiste päev. Paari kuu vältel on need 3 traktoristi „Võidulipu” liivastele maadele vedanud 1130 tonni huumuserikast turbamulda. Ega sellega veel lepita –võitlus hea vilja eest kestab.
Turbamullast hakati Urvastes lugu pidama 1956. a. Siis olid saagid naeruväärselt nigelad – 5,6 ts teraviljal, 37 ts kartulil. Kolme aasta kestel said põllud 3500 tonni soost toodud väetist. Ja tulemused? Mullu saadi teravilja igalt hektarilt üle 10 ts, kartulisaak oli kaks korda suurem.
„Palju annate tänavu iga künnimaa hektari kohta orgaanilisi väetisi?” küsime esimehelt A. Sibulalt.
„Kohustuseks on 8 tonni. Loodame sellega toime tulla.”
Vedu läheb seisakuteta ja kiiresti. Iga traktori jaoks on valmistatud 3 järelveokelku. Ühele laadivad pllutöölised soos mulda, teist veab traktor nurmele ja kolmandalt aetakse muld maha.
Ligi 600 tonni – niipalju laudaväetist ootab lisaks soohuumusele kevadet põllul. Iga päev on väljas 15-18 hobust. Igale kartulimaa hektarile antakse 30 tonni õnnikut ja samapalju turbamulda.
„Seitseaastaku esimesel aastal on meie põllud heldemad kui kunagi varem,” usuvad Urvaste mehed ise. Jääme lootma.
J.NELL

Töörahva Elu 5.märts 1959
Noorte valijate õhtu
Möödunud laupäeval oli Urvaste 7-kl. Kooli ruumes noorte valijate õhtu. Ettekande Eesti NSV Ülemnõukogu ja kohalike nõukogude valimistest tegi õpetaja Leo Käis. Oli koostatud viktoriin valimistega seotud olevatest küsimustest. Õiged ja ammendavad vastused andis Urvaste maa-arstijaoskonna töötaja Tiiu Paddar.
Esimene valss kuulus noortele, kes tänavu võtavad valimistest osa esimest korda.

No comments: