Sunday, November 23, 2008

Tehkem järgi!

Võru Teataja 22. november 1928
Urvastes asutati uus laulukoor
Tuli kokku 50 lauljat
Juba mõned aastad elas Koigu-Truuta ümbruskond vaeselapsena. Ei olnud ühtegi laulukoori, ega ka näitetruppi; viimased olid küll olemas – kuid ümbruskonnast liig kaugel – Urvaste vallamaja ligidal, alludes Urvaste rahvahariduse seltsile. Aaastat neli tagasi, kui hra Püss Koigo algkooli õpetajaks oli – töötas siin hää eduga – viimase energilisel juhatusel, suur laulukoor. Kuid ühes hr. Püss’i lahkumisega, läks ka laulukoor hingusele. Ei leitud vastavat juhti, sest igal aastal oli Koigos uus õpetaja ja kellestki polnud asja.
Käesoleval sügisel valiti Koigo õpetajaks hr. Joh. Kolk – end. Kaagvere õpetaja, - kes üks vanematest ja vilunumatest koorijuhtidest. Mehe esimene mure oli kohe laulukoori asutamine. Ja ega see mõtte teostamine kindla tahtejõu juures raske olegi. Tagajärg oli see, et läinud neljapäeval uus laulukoor avatuks tunnistati ja esimene harjutus peeti. Rõõmustava nähtusena oli lauljaid viiekümne ümber kokku tulnud, isegi kaugematest nurkadest. Arvatavasti jhakkab uus laulukoor noorsoo liit “Siirius’ega” käsikäes töötama, mis ka väga tarvilik.
Alus on pandud. Ärgu vabandagu keegi ajapuudusega ehk mõne muu põhjusega, sest – “aega on surmani!” On tarvis vaid meeles pidada viimase – laulupeo avamisel öeldud lauset – “meie esivanemad on meie rahva rahvaks laulnud!”
Head edu algavaks tööks uuele laulukoorile.
-rs-

No comments: