Friday, November 28, 2008

Naljakas probleem laulukooriga

Võru Teataja 29. november 1928
Koigo-Urvaste läheb edu tähe all
Aga laulmas käivad ka need, kes üldse ei laula ja ei tahagi laulda
Uus rahvamaja valmimas
Koigo ja Truuta asundused ühes vanatalunikkudega kuuluvad administratiivselt Urvaste valla alla, kuid tõelikult moodustavad nad omaette iseseisva nurga, oma valla. Rahvast elab sääl küllaldaselt, kuid häda seisab ainult selles, et ei ole mingisugust kultuurilist ettevõtet ja tegevust märgata. Koigo on peaaegu nagu vaeslapse osas. “Emavallas” on küll kaks üldhariduslist seltsi, kes võiksid ka Koigule vaimuvalgust pakkuda, kuid asi on võtnud hoopis teise pöörde. Seltsid kisklesid omavahel, kusjuures Rahvahariduse Selts enam riiukat ilmet näitas. Noorsoo Liit “Siirius” soovis küll ja soovib ka praegu leplikumalt läbi saada, kuid esimene jäi ükskõikseks ning arendas oma lõhkumispüüdeid edasi.
Nüüd aga on “Siirius” ka Koigo pääle mõtlema hakanud ja oma tegevust selles suunas laiendanud. Nii kutsuti hiljuti Koigus hiljuti ellu N.L. “Siirius’e” algatusel laulukoor. Koorijuht näib igatahes vilunud olevat omal alal, kuna lauljatega ei saa rahul olla. Tihti tuleb sarnaseid isikuid kokku, kes vist ilmaski pole laulnud, ega saa ka laulma. Kokku meelitab neid harjutusele järgnev jalakeerutus. Koorijuht peaks katsuma säärastest ülilõbusatest “laululindudest” lahti saada, et ruumi anda tõsistele lauljatele, neile, kes tulevad kokku muusika, aga mitte muu pärast.
E.N. “Siirius’el” on ka Koigo kõrtsi juures rahvamaja valmimas. Raskusi sünnitab ainult aineline külg, sest ehitus on sündinud päämiselt pidudest saadud rahaga. Seltsil on aga siiski kindlad lootused, et ta suudab eeltulevaks jõuluks maja avada. Sellega oleks jälle samm edukuse poole. Pärast poole, kui maja valmis, kavatsevat “Siirius” ka Koigos näitetrupi ellukutsuda, milline samm ainult tervitatav oleks.

No comments: