Friday, October 10, 2008

Väga hea kartuliaasta

Töörahva Elu 10. oktoober 1968
PÕLLUMEHE sügispäevad
Kartulist valendaval...
Künkarinnakust üles minnes lisab traktorimees gaasi. Kartulimasina hasplite taga keerleb tolmupilv, mis mahasadanult jätab kartulitest valendava põlluriba. Krapsakalt asuvad naised puhastama kartulitest oma viieteistkümne sammu pikkust vaootsa, sest enne kui traktor tagasi tuleb, peab korjaja juba valmis olema teisel pool vagusid teise viieteistkümne peal. Vedajatel on päris tegemist, et kogutud saagiga toime tulla.
“Kartul on vaatamata põuale hea kasvanud,” sõnab “Edasi” kolhoosi brigadir sotsialistliku töö kangelane Eduard Tee. “Sellel põllul oli “Olevi” keskmine saaks eile õhtuks 360 ts ha-lt.
“Siis peaks päevapalk ka korralik olema?” pärin edasi.
“Jah, üle kümne rubla teenisid kõik korjajad päevas. Kõige parem isegi üle 16 rubla. Ainult kipub korduma iga-aastane viga, et väljastpoolt appitulnud korjajaid on kartulivõtmise algul vähe. Ei tea, kas linnarahvas võtab oma kartuleid või milles viga? Ka möödunud aastal ärkasid abilised alles kartulivõtmise lõpul, siis oli rahvast rohkem kui vaja.”
Kuhjameister Robert Zimmer paneb vineeritükile kõik kuhjatoodu kirja, aitab vedajatel vankreid ümber kallutada, rihib kuhja ühte ritta teistega ja annab sellele õige väljanägemise.
Enne kui põllult lahkume, soovitab brigadir üles otsida agronoom Jaan Peetsi, sest tema katsepõldude kasvandikud, alles numbri all olevad kartulisordid (ei ole jõutud nime anda), olevat üle viiesajatsentnerilisi hektarisaake andnud.
J. Peets loebki oma märkmikust: ““Nr. 1124 – 531 ts hektarilt, nr “1438” – 543 ts hektarilt ja veel mitmeid teisi. Mõlemaid sorte kasvatati ainult 0,16 hektaril, kuid tuleval aastal, siis saab juba suuremal pinnal ära proovida.
Suure põllu saagi kohta lausub ENSV teeneline agronoom, et “Sulevi” põldudelt loodetakse rohkem kui “Olevilt”. “Oleks” kohta öeldakse, et olevat kehv mees, aga J: Peets lubab siiski ühe oletuse: Kui vihm oleks tulnud varem, siis mine tea, palju oleksime saanud, nüüd on palju väikesi sees. Tavaliselt “Olev” kasvatab 7-8 mugulat, tänavu oli kunu paarkümmend ühel puhmal all.
E. ESKO

No comments: