Friday, October 10, 2008

Kirikupurelemised jätkuvad

Võru Teataja 11. oktoober 1928
Äge kirikukoosolek Urvastes
Riigikohtu järele tuli õp. Valga asi arutusele täiskogus.
Urvastes on kujunenud õpetaja ja koguduse vahekord õige teravaks, mille tõttu koguduse elu kipub tagurpidi minema. Läinud pühapäeval peetud erakorralisel täiskogu koosolekul avaldus see kõige selgemini. Nimelt tuli arutusele perekonnaseisu registreerimise küsimus. Praegu Urvaste koguduse juures seda ei toimetada, sest õpetaja Valk palus ennast sellest kohustusest vabastada. Asi läks kuni riigikohtuni, kus seletati, et perekonnaseisu registreerimise ameti pidamine on vabatahtlik ning kedagi selleks kohustada ei saa. Selle järele võetis siseministeeriumi korraldusel õpetaja Valki käest vastavad raamatud ära, nõnda et nüüd kiriku juures enam perekonnaseisu muudatusi ei registreerita.
Kogudus ei olnud aga õpetaja Valga niisuguse teguviisiga rahul, sest selletõttu tuleb koguduse liigetel hulk vaeva juurde ning päälegi ei pooldanud koguduse täiskogu põhimõttelikult, et kiriku juures registreerimisi ei toimetata. Õpetaja Valgale tehti kibedaid etteheiteid. Omalt poolt seletas õpetaja Valk, et tema töörohkuse tõttu registreerimise kohustuse maha pannud. Täiskogus seletasid mitmed liikmed, et sel juhul oleks võidud abiõpetajat palgata, sest suur Urvaste kogudus, kus 10 tuhat liiget, suudab ka kahte õpetajat üleval pidada.
Koosoleku meeleolu oli õige pinev ning terav. Kui küsida, kas selleks oli ka põhjust, siis peab küll tunnistama, et koosoleku juhataja Antsla postkontori ülema härra Raudsiku sõnad päris õiged on, kes tähendas, et Urvaste koguduse elus on asi nõnda kujunenud, et “mägi on pidanud tulema Muhamedi juurde, kuna Muhamed mäe juurde ei soovi minna”!
Nende sõnadega on tahetud seda nimetada, et Urvaste koguduse õpetaja J. Valk ei püüa oma koguduse soovidele vastu tulla, küll aga peab kogudus temale alluma kõigis asjus.
Laineid löönud Urvaste koguduse perekonnaseisu registreerimise asi, kus koguduse õpetaja J. Valk vastu koguduse (s.o. täiskogu) tahtmist, ameti maha pannud, et erak. pääkoosolek 7. oktoobril otsuse vastu võttis, kus kirikunõukogule kohuseks tehti perekonnaseisu registreerimist vastuvaidlemata hiljemalt 1. jaan. 1929. a. uuesti sisse seada.

No comments: